Elke sollicitatie is anders en zal ook een andere voorbereiding vergen. Tijdens het sollicitatiegesprek zelf zijn er altijd wel een aantal mogelijke valkuilen je rekening mee moet houden. Wij geven je 10 simpele strategieën om deze alvast te vermijden, zodat je je volledig kan focussen op de inhoud van het gesprek.

sollicitatiegesprek

1- Goede non-verbale communicatie.

Wat je te vertellen hebt in een sollicitatiegesprek is natuurlijk het allerbelangrijkste. Vergeet zeker niet dat je lichaamstaal ook een verhaal vertelt. Zorg er daarom voor dat je recruiter niet afgeleid wordt door je non-verbale communicatie. Hou daarom zeker rekening met de volgende valkuilen:

Je zithouding

Hoe je tijdens het sollicitatiegesprek tegenover je potentiële werkgever zit gaat veel verraden over je houding ten opzichte van de job. Te ver voorover leunen kan het idee geven dat je wanhopig of zeer nerveus bent. Ga ook niet teveel onderuitgezakt zitten, dit geeft het idee dat je helemaal niet enthousiast bent over de job in kwestie.

Beter is om af en toe je houding te wisselen. Wil je graag zelfzeker en energiek overkomen? Dan kan je best je armen laten rusten op de stoel of tafel en je voeten ongekruist plat op de grond plaatsen.

Wat doe je met je handen?

Sommigen onder ons hebben de neiging om hard te gesticuleren wanneer we aan het praten zijn. Wanneer je je armbewegingen niet in toom houdt kan dit je kansen drastisch beperken. Als je te veel met je handen en armen gaat bewegen kom je zeer nerveus en soms zelfs onbewust dreigend over.

Zoals we al aanhaalden kan je best je handen laten rusten op de tafel of armleuning. Zo vermijd je ook dat je je handen gaat verbergen onder tafel of in je broekzak om de bewegingen te beperken. Let er ook op dat je je armen niet kruist, of je handen samenknijpt. Zo geef je immers een heel gesloten indruk.

Stop met friemelen!

Wanneer je continu aan het prutsen bent, laat je een heel nerveuze indruk na. Let er daarom op dat je niet met je handen wringt, aan je haar of gezicht frunnikt of met je voeten zwaait of tikt. Heb je het moeilijk je zenuwen onder controle te houden? Oefen dan thuis gerust even op voorhand met een vriend of familielid.

Oogcontact

Ook hier kan je op twee manieren in de fout gaan. Teveel oogcontact gaat een dreigende indruk nalaten op de recruiter. Als je helemaal geen oogcontact maakt kom je afgeleid en heel ongeïnteresseerd over. Het kan ook de indruk wekken dat je niet helemaal eerlijk op de vragen gaat antwoorden. Probeer je oogcontact aan te passen op je recruiter, door in de eerste minuten van het gesprek in te schatten in welke mate hij of zij oogcontact zoekt.

Flauwe handdruk

Nervositeit zorgt bij veel mensen voor klamme handjes. Je kan daarom de neiging hebben om geen stevige handdruk te geven aan je recruiter. Dat is echter een verkeerde instelling, omdat je op dat moment een heel onzekere indruk nalaat. Bovendien kan de interviewer het idee krijgen dat je iets te verbergen hebt. Oefen daarom een stevige handdruk en vergeet zeker niet te glimlachen!

2- Luister!

Het kan misschien lijken dat een sollicitatiegesprek bedoeld is om jou te horen praten. Uiteraard is dit een heel belangrijk onderdeel van het gesprek, maar vergeet niet dat ook je luisterskills worden getest. Luister daarom altijd aandachtig naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft. Gebruik de info verder in het gesprek, zodat hij of zij weet dat hij gehoord werd. Het maakt het ook veel gemakkelijker om een relevant antwoord op de vragen te geven.

3- Geef antwoord op de gestelde vraag.

Naast de kwestie antwoorden of rond de pot draaien is nooit een goede optie. Vandaar dat het luisteren naar de vragen van de recruiter zo belangrijk is. Schat goed in wat hij of zij van je verwacht en los deze verwachting zo goed mogelijk in. Als je naar een specifieke voorbeeld gevraagd wordt, kan je maar beter een situatievoorbeeld geven.

Het is zeker niet altijd gemakkelijk om dat soort vragen te beantwoorden. Daarom kan je op voorhand best een aantal situaties vanuit ervaring verzamelen. Ga ook even na wat de meest voorkomende vragen zijn, zo ben je zeker dat je voorbeelden hierop toepasbaar zijn.

4- Praat jezelf niet in de knoop

Als je te lange antwoorden gaat geven tijdens het gesprek, is de kans groot dat je te veel informatie gaat onthullen. Probeer dus altijd volledige, maar wel beknopte antwoorden te geven. Als je blijft doorpraten, praat je jezelf uiteindelijk in nesten. Bovendien geeft het ook een heel arrogante indruk als je zelf te vaak het woord opeist. Je recruiter zal wel een bijvraag stellen wanneer hij of zij meer wil weten.

5- Respecteer de dresscode

Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten wat je best aantrekt voor een sollicitatiegesprek. Essentieel is dat je professioneel en verzorgd voor de dag komt. Je wil natuurlijk vermijden dat je strak in het pak komt opdagen en je recruiter er eerder casual bijzit. Nog erger wanneer je de omgekeerde situatie tegenkomt.

Je kan altijd vooraf contact opnemen met het bedrijf om de gangbare dresscode te achterhalen. Wanneer je via een interimkantoor solliciteert, kan je deze informatie gemakkelijk achterhalen bij de uitzendconsult(e). Zij hebben steeds een goede band met het bedrijf en kunnen je dus heel wat waardevolle informatie verschaffen voor je gaat solliciteren.

6 – Wees niet te informeel

Al van bij de ontmoeting met je gesprekspartner kan je inschatten op welke manier die jou gaat benaderen. Je kan dit gedrag dan ook best nabootsen om hem of haar niet af te schrikken. Een sollicitatiegesprek is geen plaats om vrienden te maken. Het is goed mogelijk dat blijkt dat jij en je recruiter heel wat gemeen hebben. Blijf echter altijd op de vlakte en ga niet overenthousiast reageren.

7 – Let op je taalgebruik

Je taalgebruik tijdens een gesprek kan je ook maar beter aanpassen aan je gesprekspartner. Als je wordt aangesproken met u, komt het heel slecht over als je zelf je of ge gaat gebruiken tijdens het gesprek. Ook dit is iets dat je bij de eerste kennismaking met de recruiter kan aanvoelen. Pas je taalgebruik daarna aan op hoe je zelf wordt aangesproken.

8- Wanhoop

Solliciteren kan een heel moeilijk en vervelend proces zijn. Je recruiter mag echter niet merken in hoeverre dit je gaat beïnvloeden. Let er dus zeker op dat je niet te wanhopig overkomt. Je mag gerust je enthousiasme voor de job laten merken, zonder een smekende indruk te geven. Probeer daarom op een kalme en zelfverzekerde wijze aan te tonen waarom je geschikt bent voor de job.

9 – Arrogantie

Onzekerheid is geen goede eigenschap tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook een overdreven verwaande houding zal je punten kosten. Zet daarom je kwaliteiten op een realistische manier in de verf en vul aan met de nodige voorbeelden die je punt bevestigen.

10- Stel vragen!

Het belang van de vragen die je zelf stelt tijdens een gesprek wordt steeds onderschat. Wij zetten je alvast op weg met een overzicht van vragen die je aan je recruiter kan stellen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis