Eerste week nieuw werk

Een nieuwe job beginnen is altijd even wennen. De eerste dagen zijn dan meestal wat ongemakkelijk terwijl je je aanpast aan je nieuwe werkomgeving. Om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je best met een aantal dingen rekening houden. Wij zetten je alvast op weg om van je eerste werkweek een succes te maken!

1. Stel jezelf voor

Stel jezelf voor aan nieuwe collega's

De eerste werkdagen zijn meestal vrij hectisch voor de nieuwe werknemer. Toch is het zeer belangrijk om je zo snel mogelijk voor te stellen aan je collega’s. Neem hier zelf het initiatief, je collega’s hebben het mogelijk te druk. Je hoeft uiteraard geen urenlange gesprekken aan te knopen. Dit hoeft ook niet enorm formeel te verlopen. Uiteraard begin je best bij je meest directe collega’s.

2. Observeer

Om je snel aan te kunnen passen aan de heersende bedrijfscultuur is het interessant om je collega’s te observeren. Hoe gaan zij om met de dagdagelijkse klusjes? Wie zet er ’s ochtends de koffie? Waar kan je je lunch kwijt? Wat met leeggoed en vuile vaat? Hoe sneller je mee bent in deze dagelijkse kleinigheden, hoe sneller je jezelf niet langer de nieuweling voelt.

3. Laat je gidsen

Door te observeren zal je al veel kunnen achterhalen van de werkwijze op kantoor. Je kan best toch wel iemand zoeken die je de eerste periode onder de vleugels kan nemen. Elk bedrijf heeft zijn manier van communiceren en van aanpakken. Zoek een collega uit die al een tijdje meedraait om je te helpen hier zo snel mogelijk in bij te sturen. Zo heb je ook meteen een aanspreekpunt als je met een specifieke vraag zit.

4. Stel vragen

Stel vragen aan je nieuwe collega's

Wees zeker niet bang om vragen te stellen. Je wil je nieuwe collega’s natuurlijk niet overdonderen met 101 vragen, dus stel hierin prioriteiten. Het is echter veel beter om even navraag te doen als je over iets twijfelt. Je bent beter meteen mee met de gang van zaken dan dat je jezelf gewoonten aanleert die tot misverstanden of fouten kunnen leiden.

5. Leer de buurt kennen

Uiteraard is de eerste prioriteit hier dat je je reisweg zo goed mogelijk uitstippelt. Je wil in geen geval te laat komen in je eerste week. Voorzie daarom elke dag wat extra tijd voor onvoorziene omstandigheden. Is er een collega die bij je in de buurt woont? Misschien hebben zij dan wel tips voor jou om je pendel elke dag zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Probeer ook zo snel mogelijk de omgeving van het werk te ontdekken. Het is altijd handig om te weten waar je snel een boodschap kan gaan doen, of waar de dichtstbijzijnde geldautomaat is. Vraag gerust ook even hulp aan je collega’s als je iets niet meteen kan vinden. Zij hebben bovendien vast wel een hele hoop tips over waar je bijvoorbeeld het lekkerste broodje in de buurt kan gaan halen.

6. Leer je baas kennen

Het is aan te raden dat je in je eerste week een moment zoekt om even met je leidinggevende samen te zitten. Bespreek even wat er op korte en langere termijn van je verwacht wordt. Zo kan je gemakkelijk voor jezelf uitmaken waar je best eerst de focus op legt. Ga ook even in op hoe er geëvalueerd wordt. Ook dit is belangrijk om rekening mee te houden in je eerste weken. Zo zet je de toon voor je verdere tewerkstelling.

7. Maak het officieel

Sociale media maken het gemakkelijker om je nieuwe collega’s te leren kennen. Begin eerst met het aanpassen van je functie op je sociale mediaprofielen. Daarna kan je stapsgewijs connecteren met je collega’s via het meest gangbare netwerk. Probeer even aan te voelen wat de norm is rond sociale media bij het bedrijf waar je werkt. Als het niet de gewoonte is om je vriendenlijst op Facebook aan te vullen met collega’s, kan je dit ook best vermijden. Connecties via Linkedin zijn daarom vaak een veiligere oplossing, gezien Facebook & Twitter vaak als vrij persoonlijk wordt beschouwd.

8. Goede gewoontes kweken

Gezien er in de eerste dagen heel wat informatie op je afkomt, is het belangrijk je goed te organiseren. Bepaal even wat je zwaktes waren op je vorige job, en probeer hier meteen komaf mee te maken. Daarnaast is het belangrijk om snel in het werkritme te belanden. Probeer daarom om elke dag op hetzelfde moment op te staan en te gaan slapen. Je kan dit nieuwe begin ook aangrijpen om komaf te maken met slechte persoonlijke gewoontes. Je kan bijvoorbeeld plannen om te stoppen met roken of minder te snoepen en koffie te drinken op het werk.

9. Wees behulpzaam

In je eerste week ga je waarschijnlijk nog niet op volle snelheid meedraaien op de werkvloer. Heb je even niets te doen? Check dan even of je een van je collega’s kan verder helpen met een van hun taken. Zo leer je meteen iets nieuws en toon je je goodwill en teamgeest.

10. Voorzie je eigen eten

Breng de eerste dag zeker een lunchpakket mee en voorzie ook eventueel een kleine snack voor tijdens de pauze. Je weet namelijk niet of je de tijd of mogelijkheid hebt om snel iets te gaan halen onder de middag. Wordt er toch buitenshuis geluncht, dan kan je wel best mee op pad. De middagpauze is het ideale moment om je collega’s beter te leren kennen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis