Binnenkort je eerste werkdag op je nieuwe job? De eerste dagen zullen zeker stresserend zijn, maar dankzij volgende 12 tips ben je volledig voorbereid!

Tips voor je eerste werkdag

1 Op tijd komen

Te laat komen op je eerste werkdag is not done! Kijk zeker op voorhand hoelang je over je traject zal doen en calculeer mogelijke files in. Je kan best deze route al een keer op voorhand uitproberen tijdens de uren dat je normaal onderweg zal zijn. Probeer ook al te weten te komen waar je gemakkelijk kan parkeren in de buurt.

2 Ga op tijd naar bed

Een goede nachtrust is altijd belangrijk, zo kan je met genoeg energie je dag doorkomen. Leg je kleren en ander benodigdheden al klaar zodat je daar ‘s morgens niet meer over moet nadenken.

3 Kleed je casual chic

Kleren maken de man/vrouw, en zorgen voor de eerste indruk die je nalaat op je nieuwe collega’s. Je wil je eerste werkdag natuurlijk niet overdressed aankomen maar tegelijkertijd wil je wel een bepaalde indruk nalaten. Casual chic is dus de ideale oplossing, tenzij je al weet wat de dresscode is.

4 Stel jezelf voor

Begin je eerste werkdag zeker met een open houding. Stel jezelf voor bij je collega’s en probeer hun namen te onthouden,. Niet altijd even gemakkelijk, maar je laat er meteen een heel positieve indruk mee na.

5 Luister

Op je eerste werkdag zal je veel nieuwe informatie te verwerken krijgen. Probeer dus zo goed mogelijk op letten en neem een schrijfboekje mee om al die belangrijke informatie te noteren.

6 Wees geïnteresseerd

Stel voldoende vragen. Je zal het zelf misschien ongemakkelijk vinden, maar je nieuwe collega’s zullen dit zeker begrijpen,. Je bent tenslotte de nieuweling. Ook geeft het opnieuw de indruk dat je geïnteresseerd bent.

7 Roddel niet

Dit kan alleen maar negatief uitdraaien. Als collega’s met roddels naar je toe komen, ga er dan zeker niet op in maar ontwijk de vraag of begin over een ander onderwerp.

8 Volg de bedrijfscultuur

Als nieuweling wil je natuurlijk jezelf zo snel mogelijk engageren in het bedrijf. Probeer te achterhalen wat de normen en waarden zijn en volg deze zeker. Als ze bij verjaardag bijvoorbeeld altijd iets voor collega’s meenemen doe dit danook, zo hoor je er snel bij en krijg je waardering van de collega’s.

9 Blijf lang genoeg op kantoor

Ook al zal je de eerste dagen waarschijnlijk iets minder te doen hebben dan normaal, door niet te vroeg te vertrekken laat je aan je baas en je collega’s zien dat je gemotiveerd bent.

10 Communiceer duidelijk

Probeer er voor te zorgen dat iedereen je verstaat, zoveel mogelijk Algemeen Nederlands te praten is dus de boodschap!

11 Werk hard

Je eerste dagen zal iedereen naar je kijken dus zorg er voor dat je zo hard en efficiënt mogelijk werkt. Als er bijvoorbeeld bijscholingen of dergelijke worden gegeven schrijf je direct in, hierdoor zal je snel als een volwaardig collega worden bekeken.

12 Aanvaard kritiek

Je zal je eerste werkdagen uiteraard opmerkingen krijgen. Bij kritiek ga je best niet met iemand in de clinch. Probeer deze kritiek zo goed mogelijk op te nemen om je zelf hiermee te verbeteren, het is normaal dat je nog niet alles perfect kan.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis