We herkennen het elk jaar opnieuw op de werkvloer: de eindejaarsperiode. Collega’s die verlof nemen, de telefoon die minder rinkelt en de drukte die wegvalt. Toegegeven: het is altijd leuker om verlof te hebben. Toch zijn er naast de nadelen ook best wel wat voordelen aan werken tijdens de eindejaarsperiode.

Oké, je hebt geen verlof  tijdens de feestdagen en moet eventueel taken van je collega’s erbij nemen zolang ze weg zijn. Niet altijd even gemakkelijk, maar aan nadelen hangen ook altijd voordelen. We sommen ze even voor je op:

1. Rustiger op de werkvloer

Als de helft van de collega’s op verlof is, betekent dat natuurlijk ook dat het een pak rustiger is op de vloer. Er is minder lawaai en de drukte valt weg. Daarnaast is de sfeer onder de overblijvende collega’s iets relaxter dan anders. All I Want For Christmas on repeat? Check! (Minder druk en meer gezang is altijd oké.)

2. De telefoon staat niet roodgloeiend

Als je het gewoon bent dat de telefoon vaak gaat, is het een zaligheid om tijdens de rond het eindejaar te werken. Veel bedrijven en klanten zijn tijdens de kerstvakantie gesloten waardoor er heel wat telefoontjes uitblijven. Het ideale moment dus om die oplopende achterstand in te halen en te verwerken. Minder werk in het nieuwe jaar? Check!

3. Meer verlofdagen de rest van het jaar

Geef verlof meer kunnen krijgen rond Kerst en Nieuwjaar omdat er al teveel andere collega’s verlof hebben genomen? Dat overkomt velen. Iemand moet het boeltje draaiende houden natuurlijk. Minder aangenaam op dat moment, maar zeker en vast goed nieuws in andere periodes. Want hoera, meer verlofdagen de rest van het jaar! Langer op skivakantie gaan in het nieuwe jaar? Een paar daagjes langer bakken in de zon? Of gewoon verlof nemen op je verjaardag? Check, check, check! Allemaal mogelijk dankzij je collega’s die zichzelf opofferen om verlof te nemen tijdens de eindejaarsperiode.

4. Geen vakantiedipje achteraf

We maken het allemaal telkens opnieuw mee: je hebt een paar dagen vakantie gehad en moet dan terug gaan werken. Hallo, vakantiedip… Maar niet voor jou! De feestdagen zijn zoals weekends voor je, dus je hebt er deze keer geen last van zoals de rest van je collega’s. Maandag fris en productief aankomen? Check!

5. File, where you at?

Heerlijk, werken tijdens een verlofperiode. De straten zijn verlaten en de autostrade is eindelijk nog eens vrij. Het lijkt altijd alsof 85% van de chauffeurs van de aardbol verdwijnt tijdens een (school)verlof. Later vertrekken naar ’t werk en vroeger thuis? Check!

Genoeg redenen om wél te werken tijdens de eindejaarsperiode dus.