questions and answers signWanneer je  gesprek gaat bij een nieuw bedrijf is het belangrijk dat je weet wat je wil vragen aan de interviewer.

Door te vragen laat je niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent, maar geef je jezelf ook meer duidelijkheid over de inhoud van de job en de verwachtingen die men van je heeft.

In deze blogpost vindt je 4 vragen die je gaan helpen om beter voorbereid aan de slag te gaan bij je nieuwe baan.

Vraag naar wat voor werk het bedrijf precies levert

Als het goed is heb je via allerlei wegen (mond aan mond reclame, folders, websites et cetera) al de nodige informatie verzameld over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je kan dus beter niet vragen “Wat doen jullie nu eigenlijk?”

Wat je wel kan doen is eerst laten merken wat je al weet over het bedrijf, om daarna een uitgebreidere vraag te stellen. Zo kan je voorbeelden noemen van werk dat je al kent van het bedrijf. Of een verhaal vertellen van een tijd waarin je in aanraking bent gekomen met producten of diensten van het bedrijf.

Doordat je zelf al een basiskennis hebt opgedaan over het werk van het bedrijf kun je veel gerichtere vragen stellen over het soort werk wat je straks eventueel gaat doen. De antwoorden die je hierop krijgt gaan je helpen om beter te begrijpen wat je straks in je nieuwe job te wachten staat.

Vraag naar persoonlijke ervaringen van mensen met het werk

Als je bij een groot bedrijf solliciteert zal er waarschijnlijk een HR medewerker zijn die de sollicitatieprocedure op zich neemt. Solliciteer je bij een klein bedrijf, dan is de kans groot dat de eigenaar van het bedrijf je intake gesprek zal verzorgen.

Voor beide mensen geldt dat ze een persoonlijk verhaal hebben. Terwijl het goed is om professioneel te blijven, kan het erg verfrissend zijn om te vragen naar de persoonlijke ervaring van je interviewer met het bedrijf. “Hoe bent u hier eigenlijk terechtgekomen?” “Hoe heeft het bedrijf en het personeel zich de afgelopen jaren ontwikkeld?” Dit zijn vragen die je meer inzicht kunnen geven in de persoonlijke kant van het bedrijf.

Vraag naar de verwachtingen van jou als kandidaat

Als je weet wat er van je verwacht wordt kun je beter inschatten of je een “good fit” bent voor deze job. Merk je dat jouw capaciteiten en de verwachtingen van het bedrijf te ver uit elkaar liggen? Zie je kansen om binnen bepaalde tijd te groeien tot het niveau wat ze van je vragen? Of nog beter: Denk je dat je perfect geschikt bent voor deze job?

Door concreet te horen van de interviewer wat er van je verwacht wordt schep je duidelijkheid voor beide partijen. Iedereen weet wat er van je verwacht wordt en jij kunt nu beter inschatten of jij de geschikte persoon bent voor de job.

Vraag hoe je eerste werkdag er uit gaat zien

Nadat je een algemener beeld hebt van het werk en je een inschatting hebt gemaakt of je een “good fit” bent kun je aansturen op concretere vragen over je eerste werkdag.

“Kunt u beschrijven hoe mijn eerste werkdag er uit gaat zien?” is een vraag die je gaat helpen om met een gerust hart te beginnen aan je eerste werkdag. Vaak is het erg wennen en zul je op zoek moeten of vragen naar “werk”. Door deze vraag te stellen laat je het bedrijf nadenken over hoe ze jouw de eerste dag willen laten werken. Tegelijkertijd krijg jij een duidelijk beeld van je werkzaamheden op die belangrijke eerste dag.

Lees nog meer sollicitatietips en bereid je goed voor op je gesprek. Maar vergeet niet: Over solliciteren lezen is leuk, maar al die kennis moet je een keer in de praktijk gaan brengen! Check daarom meteen of er een passende job is voor jou op onze vacature site.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis