KnelpuntberoepWanneer we op zoek gaan naar werk, hebben we allemaal een aantal voorwaarden waaraan onze nieuwe job moet voldoen. Je wil misschien een korte afstand naar je werk, of een nine to five job, zodat je de kindjes kan gaan ophalen van school of de opvang. Of je vindt de inhoud van je werk het allerbelangrijkste. Misschien ben je wel op zoek naar de best betaalde job en zijn centen je grootste motivatie. Wat dan ook je eisen zijn, je gaat steeds gericht op zoek. Maar wat dan met de jobs die hier niet aan kunnen voldoen?

40.000 lege stoelen

Vorig jaar registreerde de VDAB een 40.000tal vacatures, waar geen kandidaten voor gevonden kunnen worden omdat ze niet meteen de meest ideale werkomstandigheden beloven. Het gaat hier dan voornamelijk om jobs met veel stresssituaties, lange of onregelmatige werkuren en jobs met een lagere verloning.

Top 10 van beroepen waar niemand zijn handen aan vuil wil maken.

 1. schoonmaker: 22.036 jobs
 2. vertegenwoordiger: 5.382 jobs
 3. kelner: 3.944 jobs
 4. medewerker contactcenter: 3.533 jobs
 5. opvoeder: 2.085 jobs
 6. televerkoper: 1.021 jobs
 7. dakdekker: 893 jobs
 8. buschauffeur: 449 jobs
 9. stukadoor: 396 jobs
 10. slachter/vleesbewerker: 114 jobs

Don’t judge a book by its cover

Wanneer je dit lijstje bekijkt, ben je misschien instemmend aan het knikken. Ja, zelf wil je er misschien ook niet meteen aan beginnen. Heel wat van deze jobs hebben ook te kampen met een hoop vooroordelen. Is er dan echt geen hoop? Natuurlijk wel, want ook in deze jobs zitten er heel wat voordelen verscholen. We bekijken er enkele in detail.

 • Schoonmaker: Een job in de schoonmaak zal je geen ronkende titel bezorgen, maar het is wel een job met veel vrijheden. Je hebt vaak flexibele werkuren, waardoor je bepaalde taken overdag kan uitvoeren wanneer de werknemers die nine to five werken aan de slag zijn. Je kan je boodschappen overdag doen, of je kan je bezig houden met de kindjes. Aangezien je tijdens het poetsen niet met je hoofd werkt, kan je wat van je favoriete muziek beluisteren terwijl je bezig bent. Of je bedenkt to-do’s, maakt plannen voor het weekend of werkt mentaal concepten uit voor dat grote project dat je ‘ooit eens wil gaan doen’.
 • Vertegenwoordiger: Het klinkt als een vies woord, zo’n vertegenwoordiger. Ook hier zijn er echter heel wat voordelen terug te vinden. Als je als vertegenwoordiger aan de slag gaat, ontwikkel je heel wat nuttige skills. Je sociale vaardigheden en commercieel inzicht gaan verscherpen. Bovendien ben je vaak op de baan en hierdoor train je je geografisch inzicht. Daarnaast is een job als vertegenwoordiger ideaal wanneer je je assertiviteitsniveau wil opkrikken.
 • Kelner: Je bent altijd aan het werk wanneer de rest van de wereld vrijaf heeft. Klinkt niet meteen aangenaam, maar waarom zou je verlof willen samen met de rest van de wereld? Bovendien is ook dit weer een job waar je je sociale vaardigheden gestaag kan zien verbeteren. Een job als kelner is ook de ideale job voor nachtbrakers, je kan alle dagen lekker uitslapen en hebt nooit last van de spits op de baan.
 • Medewerker contact center/ televerkoper: Misschien is dit wel de job waar de meeste vooroordelen over bestaan. Een job in een contact center kan je echter voorbereiden op je latere carrière en is een ideale instapfunctie. Je leert er professioneel communiceren naar klanten toe en je commercieel taalgebruik wordt opgebouwd. Je bent de hele dag probleemoplossend aan het denken, of je nu een administratieve, technische of commerciële contact center functie hebt. Ook hier heb je ideale uren als je toevallig geen ochtendmens bent.

In een slecht economisch klimaat, ga je wat water bij de wijn moeten doen. De ideale job vind je misschien niet vandaag, maar van werkloos zijn wordt niemand gelukkig. Bekijk dus het lijstje aan knelpuntberoepen en stel jezelf de vraag of een van deze jobs je onrechtstreeks geen stapje dichter kan brengen bij je doel.

Vivaldis Interim helpt je aan een knelpuntjob.

Hieronder vind je een overzicht van onze vacatures in deze sectoren. Je kan meteen online solliciteren voor de job van jouw keuze. Succes!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis