Wanneer je op zoek gaat naar een job is het belangrijk dat je de zaak van twee kanten bekijkt. Jij moet jezelf als kandidaat gaan verkopen en de recruiter gaan overtuigen dat jij de beste kandidaat voor de job bent. Anderzijds moet jij voor ook zeker uitmaken of je zelf wel bij dit bedrijf aan de slag wil.

vragen sollicitatiegesprek

Een recruiter gaat het je nooit kwalijk nemen dat je bijvragen stelt om te achterhalen of je wel past binnen het voorgestelde bedrijf. Het toont dat je dat je motivatie goed zit, je springt namelijk niet zomaar op de eerste de beste aanbieding. Je bespaart er het bedrijf én jezelf bovendien een hoop tijd en zorgen mee.

Uiteraard gaan bedrijven zich altijd op zijn paasbest voorstellen, net zoals jij dat gaat doen tijdens een sollicitatiegesprek. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt er steeds gepolst of je zelf nog met vragen zit. Dit is het ideale moment om een (of meerdere) van onderstaande vragen te stellen. Stuk voor stuk geven ze een beter inzicht in de manier van werken van het bedrijf en de instelling van de medewerkers.

1. Hoe komt het dat deze vacature openstaat?

Er zijn heel wat mogelijke antwoorden op deze vraag. Misschien zit het bedrijf met een tekort aan mensen en zoeken ze extra medewerkers. Zou je een eerdere medewerker gaan vervangen? Heeft deze zelf zijn ontslag ingediend of werd hij ontslagen? Kan je achterhalen wat de reden van vertrek was in beide gevallen?

De inhoud van het antwoord is belangrijk, maar ook de manier waarop dit verteld wordt. Uit de toon van hoe de boodschap overgebracht wordt kan je al heel wat leren. Let ook zeker op de lichaamshouding van je gesprekspartner op dit moment. Hoe open en eerlijk komt het antwoord over?

Deze vraag is belangrijk omdat je hier al heel extra informatie kan krijgen over het bedrijf en hoe ze omgaan met hun medewerkers.

2. Wat zou je zelf aan het bedrijf veranderen?

Deze vraag kan je natuurlijk enkel stellen aan een effectieve medewerker van het bedrijf. Indien je een gesprek hebt met een externe recruiter, kan je altijd vraag 3 proberen.

Dit is een vraag die niet zo vanzelfsprekend is en die de recruiter vaak verrast. Dit zorgt ervoor dat het antwoord dat je hier krijgt heel authentiek gaat zijn. Je gaat daarom veel meer informatie krijgen dan met een standaard vraag over het management, verloning of opleidingen.

De inhoud van het antwoord is hier belangrijk, maar evengoed de tijd die de persoon nodig heeft om hier een antwoord op te formuleren. Een te korte pauze kan een sterk pijnpunt verraden. De kans dat je een eerlijk antwoord krijgt is wel groter hoe korter de reactietijd. Hoe langer de persoon er moet over nadenken, hoe groter de kans dat hij zijn woorden gaat wikken en wegen.

3. Kan ik met een van mijn potentiële collega’s spreken?

Het is om verschillende redenen interessant om met een toekomstige collega te spreken. Hij of zij kan je perfect vertellen in wat voor soort team je zou terechtkomen. Je kan hen bijvoorbeeld vragen wat ze aan de bedrijfscultuur zouden veranderen. Dit soort vragen stel je best enkel wanneer je deze medewerker alleen spreekt. Anders loop je de kans dat je vraag ontweken wordt, of je hier geen eerlijk antwoord op krijgt.

Je kan ook best vragen hoe een gewone dag op de job er uit ziet. Jij hebt misschien een beeld in je hoofd van de job die helemaal niet strookt met de werkelijkheid. Mogelijk heb je al een gelijkaardige job gedaan, maar wordt er hier iets anders onder de dagtaken gerekend. Een voorbeeld hiervan is wanneer een bedrijf op zoek gaat naar een administratief bediende. Dit is een functietitel die heel wat kan bevatten en vaak zijn de functievereisten ook gelijkaardig. Het is ook mogelijk dat je zelf een carrièrewijziging plant en dus geen zicht hebt op wat een normale dag inhoudt. Sowieso ga je heel wat informatie kunnen filteren uit hoe je gesprekspartner op deze vraag reageert.

4. Hoe wordt er samengewerkt?

Een heel belangrijke vraag als je een uitgesproken teamplayer bent of net liever altijd op je eentje werkt. Je kan met deze vraag ontdekken of er veel uitwisseling is tussen verschillende teams binnen het bedrijf of iedereen eerder op zichzelf werkt. Hecht het bedrijf veel waarde aan procedures? Of is er net veel ruimte voor creatieve oplossingen? Koppel deze info aan hoe je zelf liefst werkt en je weet meteen waar je aan toe bent.

Probeer ook te achterhalen op welke manier de interne communicatie verloopt. Dit is vaak een teken aan de wand van hoe jij je gaat voelen binnen dit bedrijf. Als je bijvoorbeeld zelf vrij open en direct bent is het niet bevorderlijk om in een bedrijf te werken waar confrontatie niet geapprecieerd wordt. Hoe dan ook kan je heel veel ontdekken over een bedrijf door te achterhalen hoe zij omgaan met communicatie.

5. Hoe zou ik worden beoordeeld?

Ook deze vraag kan heel wat inzicht geven in de structuur van het bedrijf. Zijn er geregeld beoordelingsgesprekken? Op welke pijlers van je prestatie wordt je afgerekend? Is het bedrijf eerder targetgericht of competentiegericht?

Daarnaast is het ook handig om weten hoe er omgegaan wordt met deze beoordelingen. Wat staat er tegenover een positieve en negatieve beoordeling? Op welke manier worden werkpunten bijgestuurd? Is deze beoordeling anders in de eerste maanden van je tewerkstelling dan wanneer je al even aan de slag bent?

Voor je deze vragen stelt, is het natuurlijk belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt wat je zelf verwacht. Stel daarom een lijstje op met wat jij zoekt in een werkgever en werkomgeving. Aan de hand hiervan kan je deze vragen nog uitbreiden en specifiëren.

Hoe dan ook, de reactie van de recruiter op je vragen is van groot belang. Als hij of zij je vragen gaat ontwijken of vage antwoorden geeft, kan je beter opletten. De kans is dan heel groot dat er ergens een kink in de kabel zit.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis