Bij het solliciteren is het belangrijk te achterhalen of je liever in een grote multinational werkt, of eerder bij het familiebedrijf om de hoek. Er wordt vaak gezegd dat er bij grote bedrijven meer carrièremogelijkheden zijn. Dat de werkzekerheid er groter is. Maar is dat wel degelijk zo? Werken bij een kleine onderneming biedt je ook heel wat voordelen. Wij lijsten de zes belangrijkste redenen op en zetten je op weg naar je nieuwe carrière in een KMO.

werken bij een KMO

1. Je doet snel veel ervaring op

In een kleine onderneming is het steeds druk, druk, druk! Het is belangrijk dat je snel op de wagen springt en meedraait. Je krijgt je opleiding on-the-job en leert bij terwijl je werkt. Naarmate je vorderingen maakt krijg je wordt je takenpakket steeds breder. Deze manier van leren is niet voor iedereen weggelegd, maar als je graag meteen in het diepe wordt gegooid ben je bij een KMO aan het goede adres.

Jobs in een kleinere onderneming zijn ideaal voor starters of voor duizendpoten die houden van afwisseling in hun job. In een KMO sta je veel dichter bij alle aspecten van de werking van het bedrijf. In een groot bedrijf of multinational ben je vaak slechts verantwoordelijk voor een facet van wat er reilt en zeilt. Ook wanneer je niet weet wat voor job je graag wil doen, is een KMO vaak een ideale testing-ground. Doordat je taken zo breed en veelzijdig zijn, kan je voor jezelf meteen uitmaken waar je sterktes liggen en waar je graag mee verder wil.

2. Je leert veel bij

Je zit niet alleen dichter bij de core-business van de onderneming, maar evengoed ook bij je collega’s. Doordat je in een klein team werkt, heb je meer tijd om van de individuele collega’s bij te leren. Door het brede takenpakket zal je veel sneller van alle markten thuis zijn.

Ook van je baas kan je heel wat bijleren. Hij of zij heeft immers een eigen zaak uit de grond gestampt die succesvol genoeg is om jou een job te bezorgen. Om dit te kunnen bereiken heb je een brede waaier aan vaardigheden nodig, en jij kan hier je licht opsteken. Zo leer je misschien nog heel wat zaken bij die niet in je job omschrijving omvat zitten.

3. Je bent geen nummer

Alles hangt natuurlijk af van hoe je baas zijn bedrijf runt, maar de kans dat je jezelf een nummertje in de rij zal voelen in een KMO is klein. Veel vaker is het zo dat je meer inspraak krijgt in de dagdagelijkse werking van het bedrijf. Belangrijk is dan ook dat je deze kans aangrijpt om je stem te laten horen. Zo word en blijf je een onmisbare schakel in de onderneming.

Indien je idee wordt afgeketst, kan je ook gemakkelijker achterhalen waarom het niet werd geïmplementeerd. Op die manier leer je snel wat er wel en niet werkt. Een KMO is doorgaans minder proceduregericht dan een grotere onderneming. Zo is de kans veel groter dat je plan ook effectief wordt uitgewerkt.

4. Je gaat efficiënter werken

Kleine en middelgrote ondernemingen zitten vaak met strakke deadlines en beperkte budgetten. Bovendien moeten ze hun aandacht veel meer verdelen over verschillende klanten en projecten. Wanneer je werkt in zo’n snel evoluerende omgeving, leer je ook veel beter plannen. Je werkt dan ook veel gerichter en die bedrijvigheid werkt extra motiverend.

Een werknemer in een KMO moet echt van aanpakken weten en wordt niet snel overdonderd. Door je grotere betrokkenheid bij het bedrijf, ga je ook sneller geneigd zijn om nog een (paar) tandje(s) bij te steken om je doel te bereiken. Eens je die houding hebt aangeleerd, ga je er in de rest van je carrière van profiteren.

5. Je krijgt sneller meer verantwoordelijkheden

Doordat er meer van je verwacht wordt, ga je jezelf ook sneller kunnen bewijzen. Je leidinggevende kan door het kleine aantal medewerkers je vooruitgang ook beter opvolgen. De kans is dan groot dat je snel meer verantwoordelijkheden op je bord krijgt. Kleinere bedrijven hebben een minder strakke structuur, waardoor ze je ook sneller deze kansen kunnen bieden.

In een KMO verticaal doorgroeien is gezien een beperkt aantal functies niet simpel. Bij een groter bedrijf heb je meer kans dat je elk jaar een nieuwe ronkende titel aan je CV kan toevoegen. Geef je echter niet om blitse functieomschrijvingen, dan zal je sneller kunnen meegroeien binnen een kleine onderneming.

6. Vivaldis Interim helpt je op weg

Vivaldis Interim is gespecialiseerd in uitzendwerk bij KMO’s en kan je daarom snel op de juiste weg zetten. Wij richten ons steeds op de lokale markten, zodat jij in je eigen regio aan de slag kan.

Stuur ons gerust een open sollicitatie of loop langs in een van onze kantoren. We bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en leggen voor jou de juiste contacten. Zoek je liever op je eentje? Bekijk dan ons vacatureoverzicht. Tot binnenkort!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis