Kiezen voor een carrière pad of specifieke job is geen gemakkelijke beslissing. Daarbij komt nog dat je omgeving en sociale factoren deze keuze gaan beïnvloeden. Dan wordt het moeilijk om je eigen pad te gaan bewandelen.

Vaak is het wel goedbedoelde raad, en ook niet noodzakelijk slecht advies. Punt is wel dat je zelf je weg moet zoeken. Als je je teveel laat leiden door anderen is de kans heel groot dat je hier spijt van zal krijgen. Laat je alvast niet vangen door deze 6 slechte redenen om voor een job te kiezen.

1. Geld en status

kiezen voor geld en status
Als je enkel kan verleid worden door grote bedragen op je loonfiche ben je op het verkeerde pad. Geld op de rekening is natuurlijk altijd fijn, maar vanaf een bepaalde grens ga je er niet gelukkiger van worden. Centen alleen zullen je niet geboeid en gemotiveerd houden. Denk ook altijd goed na over wat er tegenover dat hoge loon staat.

Een prestigieuze job kan mooi ogen op je CV. Besef wel goed dat je job je niet definieert. Als je elke dag tegen je zin naar je werk vertrekt gaat die ronkende functietitel je de dag niet doorhelpen.

2. Je vrienden volgen

vrienden volgen
Of het nu gaat om een studiekeuze of de mogelijkheid op een job, het is steeds verkeerd om dit enkel te baseren op wat je vrienden gaan doen. Het lijkt logisch dat wanneer je samen met je vrienden ergens aan de slag gaat, dat je hier gelukkiger van wordt. Maar wat als je vrienden commerciële cijfermensen zijn en jij liever je handen uit de mouwen steekt? Dan ga je je elke dag met tegenzin in een pak hijsen, terwijl je liever bij de groendienst aan de slag wil zijn. Leuke collega’s zijn belangrijk, maar zoek ze dan liever in een job die je ook echt interesseert. Je vrienden zie je wel nadat je uitklokt.

3. Druk van je ouders

verwachtingen ouder
De tijd dat onze ouders ons leven voor ons planden ligt al enkele generaties achter ons. Laat je niet leiden door de verwachtingen en ambities die je ouders voor je hebben. Zij hebben hun eigen keuzes kunnen maken, jij dus ook. Wanneer je voor iets kiest enkel om iemand anders tevreden te stellen, ga je enkel jezelf bedriegen.

4. Werkzekerheid

werkzekerheid

Het is gemakkelijk om te kiezen voor een job waarvan je weet dat je er altijd werk in zal vinden. Zeker in tijden van een krappe jobmarkt neigen we al snel om te blijven plakken bij jobs die werkzekerheid bieden. Het is echter zo dat je deze zekerheid tegenwoordig zelf in de hand hebt. Door hard te werken kan je jezelf te bewijzen. Zo creëer je zelf jobzekerheid en zorg je ervoor dat je een waardevolle aanvulling bent op elke werkvloer. Stel dat je dan toch om onvoorziene redenen je job kwijtspeelt, heb je alvast een sterke referentie op zak.

5. Interesse

Plan vs realiteit

Dit klinkt misschien contra-intuïtief, want je wil natuurlijk niet dat je job je onverschillig laat. We bedoelen hiermee dat het dagdagelijkse van de job je ook moet aanspreken. Je bent misschien geïnteresseerd in mode en winkelen. Je zou dan kunnen bedenken dat je dan een eigen winkel start. Dan komt er natuurlijk heel wat meer bij dan collecties gaan uitkiezen in Parijs en London. Je moet boekhouden, je moet eventueel een team leiden, je moet je winkel op de markt zetten. Daarnaast is een eigen zaak altijd heel hard werken en ben je er nooit mee klaar. Zie je dat volledig zitten? Fantastisch, gooi je volledig op de uitdaging. Indien je teveel vraagtekens moet zetten, kan je maar beter de sprong niet wagen. Laat je niet verleiden door een glamoureus beeld dat je hebt van een job. Ga desnoods spreken met iemand die je kan vertellen wat het dag op dag inhoudt.

Omdat je er goed in bent

leren terwijl je doet

Goed zijn in wat je doet kan een sterke motivatie zijn, als je ook graag doet wat je kunt. Je hoeft je keuze ook niet te baseren op wat je al kan. Akkoord, veel werkgevers gaan op zoek naar ervaring en kennis. Een werkgever weet echter wel dat je als starter nog heel wat moet leren. Recruiters gaan veel vaker op zoek naar iemand die binnen in het bedrijf past en pas daarna naar welke vaardigheden je bezit. Bovendien ga je zelf ook veel meer voldoening halen wanneer je zelf een grotere leercurve hebt.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis