Je kan ’s middags beter de tijd nemen om even op te staan en de benen te strekken. Volgens het Britse Lifeblood, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor trombose slachtoffers, hebben mensen die niet opstaan om een pauze te nemen dubbel zo veel kans op een trombose.

Wat is DVT?

Uit het onderzoek van Lifeblood blijkt dat er dagelijks 10 mensen overlijden als gevolg van een DVT. Een DVT (diepe veneuze trombose) is een bloedklonter in een dieper gelegen grote ader. Ze ontstaan voornamelijk in de kuit, dijbeen of het bekken. De bloedprop op zich is niet gevaarlijk, maar doordat deze kunnen loskomen loop je het risico dat ze uiteindelijk in de longslagader terecht komen. En dat is wel dodelijk. In België worden er jaarlijks 100.000 DVT aandoeningen vastgesteld. Dit aantal blijft trouwens stijgen.

Hoe kan je een trombose voorkomen?

De oorzaak voor de toename in het aantal tromboses is onze veranderende levensstijl. Steeds meer mensen doen bureauwerk en zitten hierdoor meer dan 10u per dag stil. Door ook tijdens de pauzes achter je bureau te blijven zitten, om bijvoorbeeld een broodje te eten of sociale netwerken te checken, verdubbel je de kans op een bloedklonter. Door tijdens je pauzes even de tijd te nemen om de benen te strekken verminder je dit risico al sterk.