De Stichting Innovatie & Arbeid, een onderzoekscel die de Vlaamse sociale partners begeleidt bij innovaties in het bedrijfsleven, heeft zijn Werkbaarheidsmonitor online toegankelijk gemaakt.

Werkbaarheidsmonitor

De Werkbaarheidsmonitor brengt zaken als werkstress, leerkansen, motivatie en werk-privébalans in kaart. Zo volgt de Stichting Innovatie & Arbeid reeds 8 jaar de werkbaarheid in Vlaanderen op bij werknemers en zelfstandige ondernemers.

Werkbaar Werk

Tot nu werden de bevindingen telkens gepubliceerd in rapporten. Maar deze bleken niet altijd even toegankelijk voor het brede publiek. Vandaar dat de online tool Werkbaar Werk opgericht werd.

Daar kan iedereen de cijfers en tabellen op een eenvoudige manier zelf opvragen. Je kan kiezen tussen statistieken over Werknemers of Zelfstandige Ondernemers. Vervolgens maak je een keuze uit het onderwerp waar je meer informatie over wenst (bv leermogelijkheden, arbeidsomstandigheden, etc.). Tenslotte kan je nog dieper op deze cijfers ingaan door een specifieke doelgroep te selecteren (bv: leeftijd, geslacht, sector, ondernemingsgrootte, etc).

Handig voor werkzoekenden

Bij Vivaldis Interim raden we onze uitzendkrachten aan om op voorhand na te gaan of een bepaalde job bij hun verwachtingen past. De Werkbaarheidsmonitor is hiervoor een handig hulpmiddel. Zo kan je zelf nagaan hoe het gesteld is met de werk-privé balans in de sector waar je eventueel aan de slag zou willen.

Aan de hand van de algemene gegevens weet je waarop je moet letten bij het solliciteren en kan je expliciet navragen hoe het bedrijf in kwestie met die problemen omgaat. Uiteraard kan je met deze vragen ook steeds terecht bij je uitzendconsulent(e).

We zijn zelf alvast even aan de slag gegaan met de Werkbaarheidsmonitor en we hebben goed nieuws voor de uitzendkrachten in onze Vivaldis Construct kantoren: de werk-privébalans in de bouwsector is bijzonder goed (2 à 3% beter dan gemiddeld) en blijft doorheen de jaren verbeteren.