Je gaat op sollicitatiegesprek en je had er een goed gevoel bij. Toch word je niet opnieuw uitgenodigd. Hoe komt dat toch? Wel, je gebruikt misschien een aantal woorden die niet negatief aanvoelen, maar die je kansen erg kunnen beknotten. Ontdek hoe je de foute woorden kan omzeilen en een tweede gesprek zal verzilveren!

1. ”euhm…”

ok40x30.indd

Het is enorm moeilijk, en dan zeker in een stressvolle situatie, om het gebruik van het woord “euhm” te vermijden. Toch is het een grote boosdoener tijdens sollicitatiegesprekken. Je komt heel onzeker en minder vlot over. Hoe overkom je het dan?

  • Neem een gesprek op en beluister het achteraf. Je wordt vast gek van de woordjes die je er zonder het te beseffen uit flapt. Achteraf merk je ze sowieso sneller op.
  • Geef je vrienden en familie de opdracht je op de vingers te tikken als je te veel “euhmt”.
  •  Durf ook gerust even de tijd vragen, als je niet meteen een antwoord weet te verzinnen.

2. Ik HAAT…

kabouter haat

Haat is een heel groot woord. Je zegt misschien ‘Ik haat aardbei-ijsjes’ tegen de recruiter, maar zelfs dat is al een rode vlag. Wanneer je een woord als “haat” gebruikt, toont het dat je ongenuanceerd denkt. Wie zegt er bovendien dat je niet later met evenveel haat over hun bedrijf spreekt?

3. Vloekwoorden

vloekwoorden

Dat je vloekt als een ketter in je vrije tijd is je goed recht. Let er dan wel op dat je niet plots zo’n woord ontglipt tijdens het gesprek. Zelfs al lijkt het je dat het bedrijf of je recruiter hier wel voor openstaat is dit nooit een goed idee. Het gebruik van vloekwoorden komt heel grof en onprofessioneel over.

4. Ikke ikke ikke!

ikke ikke ikke

Uiteraard wil je je kwaliteiten zo goed mogelijk in de verf zetten tijdens het gesprek. Dit wil echter niet zeggen dat je elke zin moet starten met ik. Als werknemer ben je altijd deel van een team. Dit wil ook zeggen dat je hierop gescreend wordt. Als je op dat moment overkomt als iemand die enkel aan zichzelf denkt ben je op voorhand verloren.

Je kan dan best je eigen prestatie kaderen in wat het voor je team en bedrijf betekende. Wanneer je samen met je collega’s een bepaald doel bereikte mag je dit gerust benadrukken. Je kan dan opvolgen met wat jouw deel in het geheel was.

5. Vage en twijfel woorden

vage woorden

“Ik deed van alles in het magazijn.” “Ik loste zaken op voor onze baas.” Klinkt niet echt overtuigend toch? Vermijd ook zeker woorden die twijfel verraden. In feite, in principe, eigenlijk, misschien, redelijk geven een heel onzekere indruk.

6. Modewoorden

modewoorden

“Ik ben een innovatieve gemotiveerde, dynamische en toegewijde perfectionist.” Hiermee bewijs je enkel dat je met veel woorden evengoed niets kan zeggen. Toon liever je motivatie, dynamische en perfectionisme met een voorbeeld. Een verhaal van hoe je tegen iets aanliep en deze situatie rechtzette zegt zoveel meer dan een aaneenschakeling van modewoorden. Weet ook dat je je er niet mee gaat onderscheiden in de massa. Heel veel sollicitanten gebruiken deze woorden om zichzelf te omschrijven.

7. Ontslagen

ontslagen

Wanneer je het woord ‘ontslagen’ laat vallen geeft dit meteen een slechte indruk. Het is een geladen woord en schept meteen een negatief beeld. We willen hier zeker niet mee zeggen dat je je ontslag moet verzwijgen voor je recruiter. Een ontslag zal je kansen op de job niet noodzakelijk verkleinen. Je moet echter weten hoe je het gaat kaderen.

Stel dat je ontslagen werd omdat je niet presteerde naar de eisen van de werkgever. Dan kan je zeggen dat ze je hebben laten gaan. Je kan hier bovendien aangeven in hoeverre je hiervan hebt bijgeleerd.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis