Elke sollicitatie, sollicitant en recruiter is anders. Daarom is er vaak geen sluitend antwoord op bepaalde vragen en situaties die in sollicitatiegesprekken voorkomen. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die nooit veranderen. Wij voorzien je van 8 sollicitatietips die nuttig zijn voor elk soort sollicitatie.

Tips voor elke sollicitatie

1. Neem voldoende tijd voor de voorbereiding

Moeten we het nog zeggen? Zonder een goede voorbereiding ben je de job al op voorhand verloren. Je moet het bedrijf niet tot in de kleinste details kennen, maar hoe meer je hierover kan vertellen, hoe meer punten je zal scoren bij je recruiter.

2. Lees en herlees de vacature

Hoe vertrouwder je bent met de vacature en de functievereisten, hoe beter je zal kunnen inspelen op de vragen van de interviewer. Koppel je eigen ervaringen en kennis aan wat er gevraagd wordt en je staat meteen een heel stuk sterker in je schoenen.

3. Ken je eigen CV tot in de puntjes.

Je CV is in principe altijd opgesteld op maat van het bedrijf en de vacature waar je op dat moment voor solliciteert. Daarom is het belangrijk dat je dit zelf nog even goed doorneemt voor je aan het gesprek begint. Je wil echt niet met je mond vol tanden zitten wanneer je recruiter een job of vaardigheid aanhaalt die op je CV vermeld staat.

Je CV op voorhand nog even doornemen zal je ook helpen om relevante voorbeelden voor te bereiden om je vaardigheden extra in de verf te zetten.

4. Positieve energie

Stel jezelf optimistisch op wanneer je gaat solliciteren. De positieve energie die je zal uitstralen is van groot belang voor het verdere verloop van de sollicitatie. Soms is het moeilijk om vrolijk te blijven tijdens het sollicitatieproces, wanneer je al wat nee’s hebt mogen incasseren.

Beëindig het sollicitatiegesprek ook met een brede glimlach en een positieve attitude, ook al heb je het gevoel dat het wat minder goed liep. Volg de sollicitatie ook op met een aangename en korte bedankingsmail.

Laat je echter niet gaan en vergeet die negativiteit. Maak er desnoods een ritueel van om jezelf even te verwennen net voor je moet gaan solliciteren. Gun jezelf een heerlijk stomend kopje koffie of zet je favoriete plaat op. Dan ben je snel in de juiste mood.

5. Wees jezelf!

Je wil natuurlijk je beste beentje voorzetten tijdens een sollicitatiegesprek. Het heeft geen zin je anders voor te doen dan wie je bent. Op termijn zal je sowieso toch door de mand vallen.

De recruiter weet het best naar wat het bedrijf op zoek is. Vertrouw daarom op hun oordeel en probeer jezelf niet wanhopig in het profiel te doen passen. Zet de kwaliteiten in de verf die gevraagd worden in de vacature, maar overdrijf je vaardigheden zeker niet.

6. Laat je niet blokkeren door stress

Ben je een beetje verlegen of nerveus? Geen probleem, een recruiter begrijpt perfect hoe stressvol een sollicitatie is. Wanneer je zenuwen echt verlammend werken, lees dan zeker even ons artikel Nerveus tijdens je sollicitatiegesprek.

7. Focus en interesse

Leef in het moment. Hiermee bedoelen we dat je niet mag blijven hangen op je vorige antwoord en ook nog niet mag anticiperen op hun volgende vraag. Doe je dit niet, dreig je afgeleid te geraken en verstrooid en ongeïnteresseerd over te komen.

Hou deze focus ook tot op het einde van het gesprek. Ook al heb je een minder goed gevoel over het verloop van het gesprek, laat je hierdoor zeker niet afleiden. Elke vraag is weer een nieuwe kans om je te bewijzen.

8. Oogcontact

Hou regelmatig oogcontact met je gesprekspartner. Het is zeker niet de bedoeling dat je ze een uur lang halsstarrig probeert aan te staren. Wanneer er meerdere personen het sollicitatiegesprek afnemen verdeel je je aandacht best over iedereen, maar hou je met de vraagsteller het meeste oogcontact.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis