Solliciteren per brief is duidelijk uit de mode, of toch volgens een onderzoek van StepStone. Slechts een kleine minderheid verstuurt nog per brief hun sollicitatie, zo blijkt.

Aan het onderzoek namen meer dan 11 000 werkzoekenden deel in acht Europese landen. Denemarken is de absolute koploper in solliciteren via e-mail: maar liefst 79% van de inwoners gebruikt e-mail om zich kandidaat voor een job te stellen. Een groot verschil met bijvoorbeeld Duitsland, waar solliciteren per brief nog meer in trek is dan in andere Europese landen (13%).

In België solliciteert een grote 70% per e-mail, wat ook al aanzienlijk is. In 2006 was dit aantal 10% lager. Volgens Jan Heiremans (StepStone), hangt deze trend sterk samen met het feit dat tegenwoordig de meeste mensen op het internet een job zoeken. Bijgevolg is het dan ook makkelijker om via enkele klikken te solliciteren. Ook is het zo dat de vraag om online te solliciteren vaak van de bedrijvenkant zelf komt, omdat ze op die manier efficiënter ingediende sollicitaties kunnen beheren.

En jij? Ben jij nog altijd een fervente aanhanger van de papieren sollicitatiebrief, of toch eerder niet?
Solliciteren per e-mail heeft zowel zijn voordelen, als zijn nadelen. Zoals hierboven vermeld is het zeer makkelijk en bovendiend snel. Anderzijds zijn vele mensen (en dus bedrijven) door de opmars van het internet wantrouwiger geworden wat betreft inkomendce e-mail en virussen. Zorg er dus altijd voor dat je een relevant en niet al te lang onderwerp meestuurt met je mail. Aan te raden is dat je in de e-mail zelf een korte inleiding zet waarin je je kort voorstelt en waarin je je interesse voor de openstaande vacature toelicht. Je kan dan verwijzen naar je opgestelde motivatiebrief en cv in de bijlage (best in PDF).

Ook Vivajobs heeft een heleboel vacatures voor jou openstaan, waarvoor je uiteraard met slechts een paar klikken kan solliciteren. Kom zeker eens een kijkje nemen!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis