De nachten worden langer, maar dat wil niet zeggen dat we meer gaan slapen. Toch is je slaap een cruciale factor in hoe je in het leven staat. Te weinig slaap en je hebt het moeilijker om te concentreren en je bent bovendien veel vatbaarder voor stress. Niet alleen ben je moe, je kan ook minder goed onthouden en je wordt prikkelbaar. Allemaal niet zo’n goede punten wanneer je aan het werk bent en productief het einde van de dag wil bereiken. Daarom delen we enkele tips uit, om je slaapniveau te verbeteren.

cute_kittensTegenwoordig zijn we zo gehecht aan onze smartphones, tablets en tv’s dat ook deze ons onder de lakens volgen. We zitten vastgeketend aan een van deze schermen tot onze ogen dichtvallen. Hoewel je er moe van lijkt te worden, zijn dit toch stimulerende activiteiten die je best vermijdt voor het slapengaan.

De rust van de slaapkamer

Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen en rust ze zo comfortabel mogelijk in. Een degelijke matras doet wonderen en ook het juiste hoofdkussen is een must. De beste slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Probeer zoveel mogelijk licht en lawaai buiten te houden. Zorg ervoor dat het beeld van je slaapkamer steeds rust uitstraalt, zo koppel je het idee van je kamer aan slapen zelf.

Ontspan!

Soms ben je stikkapot maar kan je de slaap maar niet vatten. Je bent doodmoe, maar toch voel je de stress nog door je lijf razen. Je bent namelijk van de ochtendspits meteen het werk in gedoken, om snel een halve lunch binnen te werken, na het werk nog samen met de massa naar de supermarkt om dan aan het eind van de dag nog een 100tal brandjes thuis te moeten blussen. Geen wonder dat je moe bent, en nog minder dat je de slaap niet kan vatten. Gun je lijf en geest doorheen de dag en zeker naar de avond toe wat rust, zo kan je gemakkelijker ontspannen wanneer het moet.

Vermijd stimulatie

Vermijd opwekkende middelen als cafeïne en nicotine voor je gaat slapen. Anderzijds doe je er ook goed aan om ‘slaapmutsjes’ te vermijden. Alcohol kan je misschien het idee geven dat je sneller de slaap vat, maar deze heeft een negatief effect op hoe je slaapt waardoor je minder goed recupereert.

Maak werk van je eigen bioritme

Help jezelf door je bioritme meer af te stemmen op je werkritme. Het bioritme is eigenlijk een natuurlijke klok die je moe doet voelen wanneer de avond valt en je doet wakker worden wanneer de dag begint. Je kan dit natuurlijke ritme wel een handje helpen door op vaste tijdstippen op te staan en te gaan slapen.

Geen dutjes!

Het is verleidelijk om na een lange werkdag je hoofd op je kussen te laten vallen om kort even te soezen. Wanneer je een dutje neemt, heb je aan het eind van de dag gegarandeerd opnieuw moeite om de slaap te vatten.

Actieve Ontspanning

Het is belangrijk dat je aan het eind van de dag nog een ontspannende activiteit onderneemt. Voor veel mensen wil dit zeggen dat ze languit voor de beeldbuis gaan zitten om de zapronde van de dag aan te vatten. Beter is echter dat je een actievere vorm van ontspanning gaat doen, iets wat zowel je lichaam als geest tot rust kan brengen doordat het je gedachten afleidt. Je kan gaan sporten, met vrienden afspreken, de hond uitlaten, koken (voor je plezier) of noem maar op.

Je eigen bedtijdroutine

Werk een routine uit voor wanneer je gaat slapen, zodat je lichaam zich rustig kan relaxen en voorbereiden op de slaap. Wanneer je een aantal opeenvolgende handelingen dagelijks herhaalt, kan je je lichaam trainen dat deze gebeurtenissen erop wijzen dat de slaap nabij is.

Weg met die klok

Zorg dat je niet wordt afgeleid door een klok. Wanneer je elke minuut ziet passeren, raak je meer en meer gefrustreerd waardoor je nog veel minder snel in slaap zal geraken. Hoe harder je je hierop zal focussen, hoe moeilijker het wordt om de slaap te vatten.

Piekeren

Een van de grootste problemen bij mensen met slaapproblemen is dat ze blijven piekeren. Eens je bent begonnen wordt het ook moeilijk om er van af te geraken, want elke gedachte hyperlinkt wel naar een andere. Probeer te vermijden dat je nog dingen bedenkt die morgen moeten gebeuren. Leg desnoods een blocnote op je nachtkastje, zo kan je snel even noteren wat er door je hoofd spookt, zodat je het in gedachten kan loslaten. Blijft het razen in je hoofd? Probeer je dan af te leiden door je te concentreren op je ademhaling of verzin een verhaaltje.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis