Vivaldi’s Interim staat in de Gazet Van Antwerpen met een artikel over interimwerk in de bouwsector. De vraag naar interimarbeiders vanuit de bouwsector is enorm, er is dan ook nood aan gespecialiseerde uitzendkantoren.

Interimkantoren openen steeds meer vestigingen die zich alleen met de bouw bezighouden. Het aantal interimarbeiders in de bouw is in 2011 toegenomen
met 39%, onder meer omdat bouwbedrijven minder met illegale buitenlanders werken.

Het aantal interimarbeiders in de bouw steeg in 2011 van 6.056 naar 9.929. En het zal nog veel meer stijgen. “Interimarbeid is in de bouw pas toegelaten Vanaf 2001. Bij veel bouwbedrijven begint het besef dat interimarbeid mogelijk is nu pas door te dringen”, zegt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van het interimkantoor Randstad. “De stijging van het aantal interimarbeiders in de bouw heeft ook te maken met het verminderen van het aantal goedkope illegale arbeiders uit Oost-Europese landen. Bedrijven zijn bang dat ze een boete krijgen als ze die mensen tewerkstellen.”

Die redenering wordt bevestigd door Gabriël Delporte, de secretaris-generaal van de Confederatie Bouw. “Het aantal buitenlanders in de Belgische bouwsector dat is aangegeven bij de sociale inspectie, is gestegen van 54.000 in 2007 naar 173.000 in 2011. Dat betekent dat er dus hoogstwaarschijnlijk met minder onderbetaalde illegale arbeids­krachten wordt gewerkt. Er wordt tegenwoordig strenger op die illegale arbeidskrachten gecontroleerd. Een overtreding kan boetes tot duizenden euro opleveren”, zegt Delporte.

Nieuwe uitzendbureaus

Randstad heeft nu al dertien interimkantoren die zich alleen bezighouden met Vacatures in de bouwsector en is van plan er in 2013 nog meer te openen. Ook concurrent Vivaldi’s Interim Construct opent steeds meer interimkantoren voor de bouw. “We hebben dit najaar nieuwe Vestigingen geopend in Dendermonde en Geel. In die twee kantoren hebben we nu al 280 vacatures”, zegt algemeen directeur Anke Ulens. “Steeds meer bouwbedrijven kloppen bij ons aan, omdat ze niet altijd de tijd hebben om zelf mensen te zoeken. Maar helaas blijven vacatures voor loodgieters, elektriciens en schrijwerkers vaak langer dan drie maanden open staan.”

Jobzekerheid

Van de arbeiders die voor de eerste keer in de bouw terechtkomen als interimkracht, krijgt 44% daarna een vaste job in de sector. “Dat is een hoger percentage dan in veel andere sectoren. De indienstneming gebeurt gemiddeld na drie à vier maanden interimwerk”, zegt Gabriël Delporte. “Het percentage ligt eigenlijk hoger. Veel bouwarbeiders denken na hun interimperiode dat het gras aan de overkant groener is en proberen het dan maar in een andere sector. Maar ze komen ook vaak terug. Bijna de helft van de interimkrachten in de bouw is ouder dan dertig jaar. Dat zijn vaak terugkeerders die na hun interimperiode doorgaans makkelijk aan een vaste job geraken.”

Loon

Het loon in de bouwsector ligt vrij hoog. “Iemand met een bouwdiploma uit het middelbaar onderwijs, verdient als starter gemiddeld 1.700 euro netto per maand”, zegt Delporte. “In gemiddeld één maand per jaar zal dat wel maar 1.500 euro zijn. Dat is geld van de RVA met een toeslag, omdat bouwarbeiders die maand niet kunnen werken wegens slecht weer of een project dat niet meteen kan worden opgestart.” Helaas kiezen nog veel te weinig jongeren voor een opleiding in de bouw. “In de Belgische bouwsector zijn er elk jaar 20.000 werkaanbiedingen te vullen. Maar veel ouders hebben liever dat hun kind Latijn-Griekse doet dan beroepsonderwijs”, vindt Delporte.

(Vivaldi’s Interim in de GVA)

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis