JobstudenteEind juni stonden er in de pers alarmkreten met betrekking tot het aantal studentenjobs. Zo zou het deze zomer bijzonder moeilijk worden voor studenten om aan vakantiewerk te geraken. Oorzaken hiervoor zijn te vinden in het aanhoudende crisis-gevoel waardoor bedrijven genoodzaakt zijn om te besparen. En het herfstweer waar we tot nu toe op getrakteerd zijn.

Nu zouden we dit toch graag wat nuanceren. Aanleiding tot de “alarmkreet” was immers het nieuws dat staalreus ArcelorMittal 62 jobstudenten had laten weten dat ze niet hoefden te komen deze zomer. Maar dit geval is eerder uniek te noemen. De staal industrie zit wereldwijd in een dipje, waardoor er nu al periodes van tijdelijke werkeloosheid zijn bij het vast personeel. De keuze om niet met jobstudenten te werken is dan ook logisch. In andere sectoren loopt het echter helemaal niet zo’n vaart en is er eerder een status quo ten opzichte van vorig jaar merkbaar in het aantal jobstudent vacatures.

De daling toeschrijven aan het slechte weer is een meer gegronde reden. Het is nu éénmaal een feit dat heel wat vakantiewerk rechtstreeks verbonden is met goed weer. Als het warm is gaan mensen massaal een terrasje doen, worden er tuinfeestjes en barbecues georganiseerd, gaan ze een dagje naar zee etc. Dit betekent dat de extra workload normaal opgevangen wordt met jobstudenten. Maar door het uitblijven van die pieken worden de jobstudenten al snel bedankt voor de moeite. Denk maar aan al de go-cart verhuurbedrijven op de zeedijken die momenteel zo goed als werkloos zijn.

Indien de weergoden in augustus besluiten om ons alsnog te trakteren op een hittegolf zal dit nog tot een piek in het aanbod van studentenjobs leiden. Het verleden leert ons immers dat supermarkten, cafées en pretparken dan erg dringend extra helpende handen nodig hebben.

Maar voor zij die momenteel nog wanhopig op zoek zijn naar een job voor deze vakantie zijn er ook nog andere opties dan duimen voor goed weer. Zo heeft Vivaldi’s Interim nog een aantal openstaande vacatures voor studenten. En daarnaast loont het om eens rond te horen bij familie, vrienden en kennissen. Laat hen weten dat je op zoek bent en spoor hen aan om ook eens rond te horen. Bijna de helft van de jobstudenten vindt zijn werk immers via-via. Tenslotte zijn spontane sollicitaties uiteraard ook een goede optie. Ga met je cv langs een aantal winkels, horecazaken of bedrijven waar het jou aangenaam lijkt om te werken. Dit heeft vaker succes dan je zou denken!

Ontdek ons studenten aanbod op onze website www.vivajobs.be.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis