Recruiters en werkgevers gaan tegenwoordig steeds vaker op zoek naar bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Uiteraard wordt er in de eerste plaats nog steeds gekeken naar ervaring of relevante opleidingen. Daarnaast is het belangrijk dat je de lijst met kennis en kunde op je CV ook aanvult met andere kenmerken.

Het draait dus niet langer alleen om wat je kunt en kent. Er wordt ook steeds vaker gekeken naar hoe je je taken en verantwoordelijkheden aanpakt. Sterker nog, recruiters proberen ook in te schatten hoe je je zal gedragen in bepaalde situaties.

Wij lijsten voor jou de belangrijkste karaktertrekken op, die jou korter bij die nieuwe job brengen. Bekijk je CV kritisch en bedenk hoe je deze karakteristieken in de verf kan zetten. Kies er een of twee uit die jou het best vertegenwoordigen en gebruik ze als kapstok voor je sollicitatie.

1. Professionalisme

professionalisme

Zelfs gedurende de sollicitatieprocedure kan je je professionalisme in de verf zetten. Wanneer je hiermee een goede indruk nalaat, geef je meteen het signaal dat jij je in je job ook professioneel zal gedragen. Waarin kan je het verschil maken?

De eerste stappen.

 • Alles begint met een foutloos CV
 • Een gepersonaliseerde motivatiebrief
 • Welgemanierde communicatie per mail en telefoon
 • Snelle reactie op mails en telefoons

De sollicitatie

 • Aangepaste kledij dragen.
 • Stipt de afspraak nakomen of op tijd verwittigen indien je het niet haalt.
 • Niet enkel je contactpersoon verdient respect, ook de persoon aan het onthaal behandel je vriendelijk en met respect.
 • Neem notities tijdens het gesprek.

2. Zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Solliciteren is vaak een vervelende situatie. Je voelt je niet op je gemak, bent nerveus en komt hierdoor minder zelfzeker over. Nochtans is zelfvertrouwen een heel belangrijke factor die recruiters in de gaten houden. Als jij al niet in jezelf gelooft, waarom zou hij het dan doen?

Dit is natuurlijk een heikel punt voor mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen. In dat geval geven we voor een keer het advies: fake it ‘till you make it. Je kan best wel zelfzeker overkomen, zelfs wanneer je intern vergaat van de stress.

 • Geef altijd een stevige handdruk. Probeer zweethanden te vermijden.
 • Maak voor een gesprek een lijst op van je sterke punten en kwaliteiten, altijd een confidence booster!
 • Denk aan je houding. Sta of zit rechtop en probeer je armen niet te kruisen. Begin ook niet te prutsen met je kleding of schrijfgerief.
 • Dress to impress! In de juiste outfit voel je je een stuk beter en dat straalt van je af.
 • Probeer twijfel te vermijden wanneer je een vraag beantwoordt. Zelfs al ben je niet 100% zeker van je antwoord, laat je dit best niet merken.

3. Openstaan voor nieuwe ervaringen

openstaan voor nieuwe ervaringen

Een werknemer die openstaat voor nieuwe ervaringen, is iemand die zich niet laat limiteren door zijn job. Dit wil zeggen dat deze persoon creatief omgaat met mogelijke hindernissen. Je geeft hierdoor aan dat je openstaat voor extra verantwoordelijkheid en risico’s durft nemen.

Dat maakt van jou een gewilde kandidaat die voor innovatie kan zorgen in het bedrijf. Dit wil ook zeggen dat je gemakkelijk op te leiden bent, aangezien je zelf voor een groot stuk je weg al zal zoeken. Bovendien is dit soort kandidaat ook vaak veel gemotiveerder en enthousiast over zijn job en carrière.

4. Nieuwsgierigheid & Leergierigheid

leergierigheid

Wanneer je veel vragen stelt over het bedrijf in kwestie geef je al nieuwsgierigheid aan. Beter is dat je vraagt naar het hoe en het waarom van beleid en procedures. Het is belangrijk dat je mee bent met nieuwe technologieën en weetjes.

Probeer ook altijd aan te tonen dat je probleemoplossend kan denken. Je hebt vast wel een voorbeeld waarin je iets op een creatieve manier tot een goed einde hebt gebracht. Dit hoeft niet noodzakelijk op de werkvloer te zijn gebeurd. Het geeft aan dat je altijd met een open blik naar probleemstellingen kijkt.

5. Een aangenaam karakter

aangenaam karakter

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk hier genoeg de nadruk op te leggen. Dit doe je door goed na te denken over de mogelijke vragen die je kan krijgen en te bedenken in welk licht je overkomt. Als je het moeilijk hebt om dit zelf in te schatten kan je je gesprek altijd voorbereiden met een familielid of vriend. Het komt wel vaker voor dat de verhalen die je aanhaalt anders overkomen dan hoe jij ze bedoelt.

Aangename karaktertrekken

 • betrouwbaarheid
 • onbevooroordeeld en met een open geest
 • behulpzaam ten opzicht van collega’s
 • positieve instelling

Zelfvoorzienend en zelfcontrole

zelfvoorzienend

Je weet wat je moet doen en doet wat je moet doen. Je kan dus met andere woorden vlot zelfstandig werken. Uiteraard hebben we het hier niet over de inwerkperiode, maar de tijd nadien. Werkgevers willen vermijden dat ze tijd verliezen met constant over je schouder mee te kijken. Hoe geef je dit aan in een gesprek? Simpelweg door over een aantal ervaringen te vertellen waar je met succes een hindernis hebt overkomen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis