De universiteit van Antwerpen publiceert een studie waaruit blijkt dat je eigen carrière kansen afhangen van het diploma van je vader. Professor Bea Cantillon haalt de studie aan om te bewijzen dat we ons leven niet zo sterk zelf in de hand hebben als we zouden willen.

Europese Studie

De studie werd uitgevoerd in tien landen, waarbij in het totaal 4000 gezinnen bevraagd werden aan de hand van enquêtes. Aan de hand van de internationale vergelijking hebben de onderzoekers vastgesteld dat de factoren die armoede genereren sterk samenhangen met het diploma van de vader. Mensen met een laaggeschoolde vader lopen meer risico om werkloos of ziek te worden.

“Je gezin bepaalt wat je studeert”

Bea Cantillon legt uit dat “Je gezin bepaalt wat je studeert, hoe succesvol je bent in je studies, welke kansen je later krijgt op de arbeidsmarkt, en hoe gezond je bent. Fysiek en mentaal”. De resultaten vertonen dezelfde trend in alle onderzochte landen. Dus niet alleen in België is er sprake van een “kansenkloof”. Ook in de onderzochte Scandinavische landen, die normaal een voorbeeld zijn voor hun gelijkekansenbeleid, werd het effect waargenomen.

De kansenkloof

Het onderzoek toont het bestaan van een kansenkloof aan. Niet iedereen heeft dezelfde kansen bij zijn geboorte. Terwijl onze samenleving nog te vaak armoede of werkeloosheid toeschrijft aan een persoonlijke verantwoordelijkheid.

Cantillon roept de beleidsmakers dan ook op om rekening te houden met de resultaten van het onderzoek. “Als de regering de uitkeringen van langdurig werklozen terugschroeft, zou ze beter twee keer nadenken. Op die manier wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter”.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis