cv-onderzoek-effectiviteitJe curriculum vitae of CV opstellen is niet altijd een eenvoudige of dankbare opdracht. Welke elementen dien je op te nemen in je CV? Welke zaken kan je gerust achterwege laten zonder dat er gaten vallen in de continuïteit? Moet je je hobby’s allemaal vermelden? Of het feit dat je 17 jaar geleden een vakantiejob hebt gehad in een restaurant aan de kust?

Vele en moeilijke vragen waar niet altijd een eenduidig antwoord voorhanden is. Nochtans is je CV tijdens je zoektocht naar een jobs vaak de enige kans om jezelf voor te stellen. En daarom is het belangrijk dat je CV de juiste elementen bevat die niet enkel interessant zijn voor degene die je CV moet doornemen, maar ook dat je CV de best mogelijke reflectie is van wie je bent en waar je voor staat.

En daarom zijn de mensen van The Ladders, een Engels bureau gespecialiseerd in carrière-advies, op onderzoek uitgetrokken. In dat onderzoek hebben ze door middel van eye tracking proberen achterhalen hoe HR-managers en personeelsverantwoordelijken een CV doornemen, op welke punten ze voornamelijk letten en welke elementen hen daarbij voornamelijk bijblijven. Als je niet bekend bent met eye tracking, dat is een technologie die het mogelijk maakt te meten hoe we informatie verwerken met onze ogen, hoe lang onze ogen op een stuk informatie focussen bij het doornemen van een document (zoals jouw CV) of een webpagina. Op Wikipedia kan je meer lezen over hoe eye tracking werkt.

De resultaten van het onderzoek waren op z’n minst opmerkelijk te noemen:

  • Binnen de zes seconden heeft de recruiter een eerste beeld gevormd van wie je bent en of er eventueel een mogelijkheid is om je uit te nodigen voor een eerste gesprek.
  • Een correct opgestelde CV laat recruiters toe om veel sneller de correcte informatie te vinden die hen interesseert.
  • Foto’s toevoegen aan je CV zijn geen meerwaarde. Ze leiden de aandacht af van de interessante en belangrijke elementen in je CV.
  • Bijna 80% van de tijd die voor je CV vrijgemaakt wordt, wordt besteed aan het kijken naar de volgende elementen: je naam, je huidige en vorige jobs en werkgevers, hoe lang je bij elke werkgever actief bent geweest en welke opleidingen je gevolgd hebt.

Conclusie?

1) Zorg dat je CV logisch is opgebouwd, zonder al te veel visuele onderbrekingen, en minstens volgende elementen bevat:

  • Je naam en contactgegevens
  • Je huidige en/of vorige jobs en werkgevers met start- en einddatum
  • Alle relevante opleiding die je hebt genoten
  • Je talenkennis
  • Je kennis van computers en programma’s (indien relevant voor de job)

2) Alle extra informatie kan nuttig zijn, maar probeer af te stemmen op de jobs waarvoor je je kandidaat stelt. Als je een CV opmaakt voor een job in de horeca kan die vakantiejob in een restaurant aan de zee effectief een meerwaarde betekenen. Als je solliciteert voor een jobs als elektricien zal het vermelden van die werkervaring relatief weinig bijdragen.

3) Alhoewel je ongetwijfeld urenlang kan vertellen over je familie en je hobby’s hoef je deze niet uitgebreid te bespreken. Probeer in dit gedeelte van je CV voornamelijk de nieuwsgierigheid te prikkelen van de lezer. Hobby’s als wandelen, mijn hond en lezen werken weinig prikkelend. Hobby’s als trekking, vrijwilligerswerk in het dierenasiel en Russische literatuur uit de 19e Eeuw zijn dat wel.

4) Probeer een foto op je CV te vermijden (tenzij er uitdrukkelijk naar gevraagd wordt).

5) Tracht alle informatie te presenteren op maximum twee pagina’s. Een CV moet volledig en correct zijn, maar hoeft niet de helft van je memoires te bevatten.

Veel succes bij je zoektocht naar een job!

De volledige resultaten van het onderzoek kan je trouwens hier downloaden (.pdf in het Engels)

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis