VDABVandaag maakte de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) de lijst met knelpuntberoepen van vorig jaar 2011 bekend. Grootste verrassing is de vaststelling dat er tegenover een jaar eerder amper veranderingen in de lijst op te tekenen vallen.

Enkel fruitplukker, heftruckchauffeur en fietsherstellers verdwenen uit de lijst van 223 knelpuntberoepen. Voor de overzichtelijkheid groepeert de VDAB de beroepen trouwens in 97 clusters. Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB, verklaart dat het verdwijnen van heftruckchauffeur en fietshersteller voornamelijk te danken is aan de organisatie van specifieke opleidingen. Fruitplukkers op hun beurt verdwenen dan weer uit de lijst omdat hoofdzakelijk buitenlandse werkkrachten deze jobs invullen.

Nieuwe knelpuntberoepen in de lijst zijn schilders, decorateurs, textieloperators, diamantbewerkers en specialisten expeditie. Enkele van deze ‘nieuwe’ beroepen in de lijst blijken uit sectoren te komen die de voorbije jaren een sterke achteruitgang hebben gekend. Net dat feit blijkt verantwoordelijk voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Het tekort in bepaalde beroepsgroepen wordt door de VDAB trouwens onderverdeeld naargelang de oorzaak van het tekort. Zo kan het gaan om een kwantitatief tekort, een kwalitatief tekort, een tekort te wijten aan ongunstige arbeidsomstandigheden of een combinatie ervan.

Maar structureel gezien bleven de belangrijkste trends in knelpuntberoepen vorig jaar ongewijzigd. Er is een enorme vraag naar technisch geschoolden, zowel naar technici met een secundair diploma als naar ingenieurs met een hoger diploma.

Maar ook de bouwsector heeft het moeilijk voldoende gespecialiseerde arbeiders aan te trekken. Denken we maar aan metsers, loodgieters, dakdekkers en schrijnwerkers.

Andere beroepen die zelfs na al die jaren nog steeds op de lijst voorkomen zijn verpleegkundigen, chauffeurs, schoonmaakpersoneel, informatici en horecapersoneel.

Bekijk hier de volledige VDAB lijst met knelpuntberoepen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis