Elke sollicitant loopt wel eens tegen zijn ervaringsniveau aan. Een van de meest frustrerende zaken waar je als werkzoekende mee geconfronteerd wordt is te horen krijgen dat je voor een bepaalde job niet genoeg ervaring hebt. Want hoe doe je ervaring op als er voor de job die je wil gaan doen steeds een ervaren persoon gevraagd wordt? We horen vaak de verzuchtingen van gemotiveerde sollicitanten die niet aan de bak geraken, omdat ze geen aantoonbare ervaring hebben en daardoor geen of weinig kansen krijgen. Maar wat kan je daar nu aan veranderen? We geven je een aantal handige tips.

te-weinig-ervaring

Hoe je ervaring opdoet hangt vaak af van wat voor job je wil gaan doen en in welke sector. Voor jobs in de IT-sector of de meer creatieve beroepen kan je vaak op je eentje al heel wat ervaring opdoen. Niet elk bedrijf gaat een autodidact serieus nemen, maar toch kan je vaak aantoonbare ervaring opdoen door zelf bezig te blijven en bij te leren over de sector en de tools die ze gebruiken. Toch hoeven ook werkzoekenden in andere sectoren niet te wanhopen.

Schakel een hulplijn in

Gooi je zoektocht naar werk in de groep. Spreek vrienden en familie aan over wat je wil gaan doen. Stel dat je pakweg een job zoekt in de bouwsector, is er vast wel iemand in je uitgebreide netwerk die je kan doorverwijzen of een goed woordje voor je kan doen. Zoek je gewoon werkervaring om te starten is de kans nog groter dat iemand je kan helpen.

Tijdelijk werk

Elke werkzoekende wil natuurlijk het liefst een vast contract, maar dat is natuurlijk niet altijd haalbaar. Tijdelijke jobs zijn een handige manier om ervaring in diverse sectoren of jobs te gaan opdoen. Het helpt je ook kortsluiten over wat je graag wil gaan doen en in wat voor soort bedrijf.

Stages

Natuurlijk krijg je liever een mooie verloning aan het einde van de maand. Als je echter absoluut geen mogelijkheid ziet om een job te vinden zonder ervaring, kan je altijd stage-mogelijkheden bekijken. Met een goeie stageplaats sla je meteen twee vliegen in een klap. Enerzijds doe je natuurlijk die broodnodige ervaring op, maar anderzijds heb je meteen een contact bij in de job-markt.

Misschien heeft het bedrijf tegen het einde van je stageperiode wel een vrije positie waar je op kan ingaan. En zelfs als dat niet het geval is kunnen ze je eventueel wel doorverwijzen naar een ander bedrijf in de sector. Je hebt alleszins al meteen een referentie op zak.

Schaduwen

Vaak hebben bedrijven geen tijd of geld om te spenderen aan stagiairs. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Je kan altijd aan een bedrijf vragen of je een van hun ervaren medewerkers kan schaduwen, zodat je een beter zicht krijgt in de job of sector. Het klinkt nogal ongewoon en ook niet elk bedrijf zal hiervoor openstaan. Bedenk welk bedrijf je het best op weg zou kunnen zetten en schrijf ze een leuke mail of brief waarin je uitlegt waarom je net van hen wil leren.

Benadruk zeker dat je niet de bedoeling hebt om een extra last op de schouder van de werknemer te zijn en hoeveel je van hen zou kunnen leren. De nieuwe actie van o.a. VDAB met de klinkende naam ‘het generatiegeschenk’ waarbij mensen die de arbeidsmarkt verlaten, jonge starters laten meegenieten van hun jarenlange ervaring is daarvoor zeker een goede insteek.

Vrijwilligerswerk

Het is mogelijk dat er in het soort job dat je wil gaan doen geen stage-mogelijkheden zijn. Dan kan je bekijken of er opties zijn tot vrijwilligerswerk. Ook hier kan je nuttige contacten opdoen en je leert er sowieso heel wat bij. Bovendien staat vrijwilligerswerk heel goed op een CV en trekt het meteen de aandacht van een recruiter.

Je hebt nog geen ervaring, ziet geen hulp in deze tips en zit met de handen in het haar? Kom dan eens met onze medewerkers praten, samen kunnen we je opties bekijken!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis