Het afgelopen jaar is er sprake van een ware trend binnen de HR en recruiting business: gamification. Hiermee wordt verwezen naar het inzetten van games of spelvormen in het sollicitatie proces.

Games en HR

In hun zoektocht naar de geschikte kandidaat gaan bedrijven steeds op zoek naar nieuwe en betere manieren om iemands vaardigheden te meten. En de laatste maanden eindigt die zoektocht opvallend vaak in de vorm van een computerspel. Door de kandidaten een digitaal spelletje te laten spelen kunnen rekruteerders sterktes en zwaktes beter inschatten.

Zo kan in een computerspelletje het praktisch denkvermogen getest worden, net zoals sociale of coördinerende vaardigheden. Bovendien zijn de kandidaten zich ook minder bewust van het feit dat ze getest worden. Ze vinden het spelen van een game vaak zelf erg leuk waardoor de test-vrees en bijhorende stress vermindert.

Inzetbaar voor iedereen?

Het spelen van computerspelletjes is bij de jongere generatie volledig ingeburgerd. We kunnen dan ook aannemen dat zij sneller weg zijn met een onbekend spelletje. Terwijl een oudere sollicitant misschien nog nooit eerder een computerspelletje speelde.

De oudere sollicitant is dan duidelijk benadeeld bij dergelijke testen. Dit heeft dan niets met zijn vaardigheden te maken, maar eerder met een gebrek aan ervaring in het spelen van computerspelletjes.

Games als sollicitatietest is dus vooral bruikbaar wanneer er gezocht wordt naar jonge kandidaten en de job inhoud ben zekere digitale kennis vereist.

Voorbeeld test: River IQ Test

Een bekend voorbeeld van een dergelijke sollicitatietest is het Japanse River IQ Game. Daarbij wordt de sollicitant gevraagd om een gezin met 4 kinderen én een agent en zijn gevangene over te zetten.

Er zijn echter enkele belangrijke spelregels. Zo kan er maar 2 man tegelijk op het vlot staan en kan enkel een volwassene (vader, moeder of agent) het vlot bedienen. Daarnaast mag de vader nooit bij één van zijn dochters blijven zonder de moeder. En mag de moeder nooit bij haar zonen zijn zonder de vader. De gevangene tenslotte mag nooit bij de familie achter blijven zonder de agent.

De Japanse sollicitanten krijgen vervolgens een kwartier om het raadsel op te lossen en iedereen veilig naar de overkant te brengen. Blijkbaar slaagt slechts 10% erin om dit tijdig te volbrengen. Benieuwd of jij binnen die 10% valt? Speel de River IQ Test hier (op de grote ronde bol drukken om het spel te starten).

Als je liever ineens de oplossing weet kan je altijd gaan piepen op YouTube. Veel succes!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis