HobbiesDe discussie over het al dan niet vermelden van je hobby’s of vrijetijdsactiviteiten op je CV, is eeuwigdurend. De ene werkgever kickt op deze vermelding, bij een andere heeft een kandidaat die het sec houdt meer succes. Stel dat je nog geen werkervaring hebt opgedaan, kan je hier wel nuttige competenties uithalen om een potentiële werkgever mee te imponeren.

Wat kan je vermelden?

Op zich kan je elk soort hobby vermelden, als je hem goed kan kaderen. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je ‘tooghangen’ een prominente plaats op je CV moet geven, soms ga je er wat creatiever mee moeten omspringen. Gebruik je hobby’s strategisch en bekijk desnoods in functie van de job wat al dan niet interessant kan zijn.

Sport

Veel werkgevers beschouwen het vermelden van een sport als een teken dat jij een competitiebeest bent. Dit kan zeker interessant zijn voor een commerciële functie. Indien je in dit geval inderdaad wedstrijden speelt, vermeld dit gerust op je CV. Wanneer je bijvoorbeeld traint voor marathons of triatlons, kan dit aantonen dat je een doorzetter bent. Andere sporten -zoals bijvoorbeeld fitness- waar je niet in competitie gaat kunnen nog steeds een goede indruk nalaten, het toont namelijk dat je je lichaam verzorgt. Wie weet maakt de werkgever meteen de bedenking dat een sportende persoon mogelijk minder snel ziek wordt en productiever aan zijn dag begint dan een minder sportief persoon.

Games

Het spelen van games op consoles en de PC hebben lang een negatieve bijklank gehad. Tegenwoordig zien bepaalde werkgevers toch al in dat je belangrijke capaciteiten kan ontwikkelen, afhankelijk van wel spelletje je speelt. Speel je vaak strategy games kan je dit zeker aanhalen als je een job wil gaan doen waar planning of project managment een grote rol spelen. Bij gevechtsgames train je bijvoorbeeld ook meteen je reactievaardigheid. Speel je online met meerdere mensen, kan je aanhalen dat je hierdoor je teamworkvaardigheden hebt aangescherpt, aangezien je vaak met een hele hoop mensen naar hetzelfde doel werkt. Bovendien leer je in de meeste games vlot probleemoplossend denken. Belangrijk hierbij is dat je goed kadert waarom de games die je speelt interessant kunnen zijn in een toekomstige functie. Je kan dit eventueel aanhalen in je sollicitatiebrief, zodat je hier niet te veel plaats voor moet reserveren op je CV. Voeg dit soort activiteiten wel enkel toe aan je CV als je vermoed dat de potentiële werkgever hier voor openstaat.

Jeugdhuizen en jeugdbewegingen

Dit soort activiteiten trekken meteen de aandacht van een werkgever, en gaan het gemakkelijkst te kaderen zijn op je CV. Zit je in de leiding van de Chiro of Scouts? Dan heb je normaal gezien wel wat leiderscapaciteiten en daarnaast toont het ook verantwoordelijkheidsgevoel. Zit je in de leiding van een jeugdhuis of organiseer je zelf fuiven en andere activiteiten? Dan kan je dit zeker aanstippen op je CV, aangezien je aantoont dat je kan plannen en multitasken. Bovendien schreeuwt het deelnemen aan dit soort activiteiten meteen dat je sterke teamspirit bezit en geef je aan dat je vlot kan socialiseren. Handig voor leidinggevende functies, commerciële functies of functies waarbij je veel in contact komt met klanten.

Basisregels

  • Als je je hobby niet kan linken aan een competentie, vermeld hem dan niet
  • Bekijk functie per functie of je al dan niet een of meerdere hobby’s kan vermelden
  • Vermijd hobby’s met een negatieve connotatie
  • Als je twijfelt, vermeld je ze beter niet

Ben je niet zeker of je je hobby al dan niet kan vermelden? Vraag het aan je uitzendconsulent, zij kennen de bedrijven waar je solliciteert het best.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis