We hebben het al vaker gehad over het effect van je aanwezigheid op Facebook tijdens je sollicitatieprocedure. De manier waarop je Facebook gebruikt is echter niet alleen belangrijk tijdens het solliciteren, maar evengoed wanneer je al aan de slag bent. We geven je graag enkele tips mee, om te vermijden dat je Facebook profiel een negatief effect heeft op je tewerkstelling of sollicitatie.

facebook op het werk

Negatieve statusupdates over het werk

Zowel wanneer je aan de slag bent, als wanneer je aan het solliciteren bent zijn negatieve status updates over het werk geen goed idee. Steunen en klagen over je baas, collega’s over de job doe je beter niet op Facebook. Ook al heb je geen collega’s in je vriendenlijst staan, dat wil nog niet zeggen dat je hier vrijelijk alles op kwijt kan. Zelfs met de beste privacy instellingen ben je nog niet zeker wie je boodschap allemaal te zien krijgt.

Persoonlijke problemen

Let ook op met het posten van persoonlijke problemen op Facebook. Wil je zelf wel dat iedereen dit weet? Heb je een discussie met een vriend of vriendin, kan je dit ook maar beter offline uitvechten. Te persoonlijke updates of ruzies en discussies via een Facebook wall komen zeer slecht over. Je komt heel negatief en indiscreet over.

Status updates wanneer je aan het werk bent

Blijf van Facebook wanneer je aan het werk bent. Snel een status update doorsturen, tenzij tijdens je pauze, wordt veel vaker opgemerkt dan je zou denken. Post ook zeker geen foto’s van op het werk, tenzij je hier expliciete toestemming voor hebt. Enerzijds kan de twijfel rijzen of je wel gefocust bent op je werk. Anderzijds kan het zijn dat je in een vertrouwelijke omgeving werkt, waardoor je met het plaatsen van een foto in de problemen kan komen.

Privacy Settings

Het is essentieel dat je je profiel goed beveiligt. Je kan je profiel na recente wijzigingen van Facebook niet langer volledig verbergen. Je kan wel via de instellingen een aantal zaken aanpassen. Zo kan je ervoor zorgen dat bepaalde status updates niet door iedereen gezien kunnen worden. Je kan dan lijsten aanmaken met bijvoorbeeld vrienden, familie en collega’s en bij elke post aanduiden wie hem mag zien. Je kan ook aangeven dat bepaalde groepen niet kunnen zien in welke posts en foto’s je getagged bent.

Je profielfoto

Een van de zaken die je niet kan verbergen op Facebook, is je profielfoto. Ondertussen zou je al moeten weten dat je hier nooit dronken of andere beschamende foto moet plaatsen. Belangrijk is ook om rekening te houden met de kwaliteit van de foto die je daar zet. Selfies van slechte kwaliteit en foto’s genomen met een webcam komen zeer slecht over. Met een degelijke foto verhoog je je kansen op een nieuwe job. Je komt bovendien een pak professioneler en betrouwbaarder over naar je huidige en toekomstige werkgever.

Inhoud en frequentie van posts

Uit onderzoek is gebleken dat er het vaakst op de unfriend knop wordt geklikt omwille van een constante stroom aan Facebook posts of het plaatsen van controversiële posts. In het eerste geval is het niet enkel de frequentie van de berichten, maar ook of ze al dan niet relevant en interessant zijn. In het tweede geval spreken we dan over politiek geïnspireerde posts of updates over andere controversiële onderwerpen. Het internet is algemeen gezien sowieso geen goede plaats om dit soort discussies te starten. Ook op een (potentiële) werkgever komt dit zeer slecht over. Ook een constante stroom aan gelikete pages komt niet goed over. Het geeft de indruk dat je al je vrije tijd op Facebook spendeert.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis