Hoeveel piano’s zijn er in Antwerpen? Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan? Hoe zou je een neushoorn wegen zonder weegschaal?

Het zijn één voor één vreemde sollicitatievragen die op het eerste zicht niets met jouw sollicitatie en vaardigheden te maken hebben. Toch zijn het relevante vragen die de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatie perfect aanvullen. Ze zijn daarom belangrijker dan in eerste instantie gedacht. Bovenstaande vragen testen hoe jij redeneert en hoe jij probleem-oplossend te werk gaat. Bovendien verraden ze heel veel over jouw persoonlijkheid!

pexels-photo-70292

Wil je je toch zo goed mogelijk voorbereiden op zo’n vragen? We geven je een aantal bizarre sollicitatievragen & hoe je daar het best op reageert om je nieuwe potentiële werkgever omver te blazen, op de goede manier dan.

Get ready to go bizar!

 1. Vertel me iets waardoor ik zal lachen.
 2. Als je een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn?
 3. Stel, je hebt een jaar zonder verplichtingen en financiële beperkingen. Wat doe je?
 4. Wat is de totale omzet van alle kledingzaken in België?
 5. Hoeveel tennisballen/basketballen passen er in dit gebouw?
 6. Leer me iets nieuws.
 7. Wat zou de titel van jouw biografie zijn?
 8. Als je een kleur was, welke kleur zou je dan zijn?
 9. Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?
 10. Je bent verantwoordelijk voor een team van tien mensen. Je wil graag weten hoeveel auto’s er zijn verkocht in Antwerpen in het afgelopen jaar. Hoe ga je te werk?
 11. Je hebt acht knikkers. Zeven knikkers hebben hetzelfde gewicht, één weegt minder. Je krijgt van mij een keukenweegschaal. Hoe vind je in minder dan drie stappen de steen die minder weegt?
 12. Hoe zou je een keuken voor een blinde ontwerpen?
 13. Verkoop deze pen aan mij.
 14. Hoeveel piano’s zijn er in Antwerpen?
 15. Er gebeurt een ramp in Antwerpen. Hoe informeer je alle Antwerpenaars?
 16. Als je een superheld was, wie zou je zijn?
 17. Geef op een schaal van één tot tien aan hoe raar je bent.
 18. Hoe zou je een neushoorn wegen zonder weegschaal?
 19. Wat zou je doen als je de juwelierszaak van je vader erft?
 20. Ben je een jager of een verzamelaar?

“Geen idee”, “Ik weet het niet”, “Ik heb echt geen idee” zijn zinnen die je achterwege laat. Altijd!!! Een antwoord vinden op een vraag die je minder goed op voorhand kan voorspellen, kost je sowieso wat meer tijd dan een antwoord geven op een standaardvraag. Het is niet erg als er even een stilte valt en je goed nadenkt over de vraag. Vaak is de redenering bij zo’n vraag belangrijker dan hetéantwoord. Koop jezelf desnoods wat tijd met een goedgemikte “Goeie vraag zeg, even doordenken!”

Startup Stock Photos

Als je bijvoorbeeld een vraag krijgt waarbij je moet rekenen en er ligt een rekenmachine naast je, gebruik je dat dan of juist niet? Geef je de indruk dat je snel en efficiënt wil werken en gebruik je het rekenmachine of wil je laten zien dat je wel uit je hoofd kan rekenen en probeer je het zonder? What to do? Als de rekensom uitrekenen écht te lang duurt door uit je hoofd te willen rekenen, dan doe je er goed aan om het rekenmachine te gebruiken. Dat laat zien dat je als je het geprobeerd hebt, toch inziet dat er een efficiënter manier is om sneller aan het antwoord te komen. Voel geen schaamte om het rekenmachine te gebruiken als je dat sneller een antwoord oplevert!

Het beste antwoord?

Een perfect antwoord op rare sollicitatievragen is onmogelijk. Vaak zijn de meest bijzondere vragen inzichtsvragen die op verschillende manieren kunnen worden aangepakt. Belangrijk is dus dat je vooral logisch én strategisch nadenkt. Werkgevers willen testen met wat voor persoon ze te maken hebben tijdens een sollicitatie. Belangrijkste boodschap? Laat je niet van de wijs brengen en geeft een voor jou doordacht antwoord. Zo’n vragen zijn nooit volledig juist of fout. Het is maar hoe je die vraag als persoon aanpakt.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis