We kennen allemaal wel een collega die al eens in een ‘foute outfit’ op het werk durft te verschijnen. Vaak zijn deze personen er zich niet van bewust dat hun kleding als ongepast beschouwd wordt in een professionele omgeving. Maar het gebeurt net zo goed dat de oorzaak te wijten is aan een je m’en fou-mentaliteit. Waarbij de persoon in kwestie denkt: “ik werk hier al 6 jaar en mijn werk spreekt voor zich, waarom zou ik me nog druk maken over een outfit?“.

Deze ingesteldheid kan negatieve gevolgen hebben op je verdere carrière. Het wekt immers de indruk op dat je lui bent of dat je geen goed uithangbord zou zijn voor het bedrijf. Daarom dat we hier 5 gouden regels uit de professionele kleding etiquette meegeven die je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van je werk outfit.

Regel 1: Draag kleren die passen
Draag geen al te spannende kledij, maar ook maatje oversize hoort niet thuis op het werk. Denk maar aan hoe belachelijk iemand er niet uitziet in een veel te groot kostuum. Ook al is dit kostuum zelf chique. Je wilt er niet uitzien alsof je aan het verzuipen bent in je kleding.

Regel 2: Toon niet te veel bloot
Deze regel is vooral op toepassing voor vrouwen. Het is niet de bedoeling dat je uitdagend gekleed gaat op het werk. Dit zorgt immers al snel voor afleiding bij je mannelijke collega’s en wrevel bij de vrouwelijke.

Doe met je outfit eerste de “vrijdagavond-test”. Zou je die diep uitgesneden bloes en dat korte rokje dragen om uit te gaan op een vrijdagavond? Doe ze dan niet aan voor het werk, ze zijn waarschijnlijk te sexy.

Witte sokken onder een kostuumRegel 3: Draag gepaste sokken
Het is niet omdat je denkt dat niemand ze ziet dat je zomaar disney sokken kan dragen onder je kostuum. Een kostuum broek kruipt gemakkelijk naar boven als je zit of de benen kruist. Hierbij worden je sokken dus zichtbaar voor je collega’s. Hier geldt ook: draag lange sokken, bij te korte sokken komen je benen immers bloot.

Regel 4: Pas op met felle kleuren
Een accent kleur in je outfit opnemen is zeker aan te raden. Maar let op dat je hier nier mee overdrijft. Je wilt toch niet door het professionele leven gaan met als bijnaam Groene-broek-Jan of Rode-Yasmine?

Mannen beperken zich het beste tot een kleuraccent via hun das of een hemd. Bij vrouwen kan dit in de schoenen, een sjaal of accessoires.

Regel 5: Wees niet té casual
Steeds meer bedrijven moedigen een casual klederdracht aan. De tijd dat iedereen in kostuum moest gaan werken ligt achter ons. Toch mag je dit niet als een vrijgeleide zien om in je joggingbroek of sandalen te komen werken. Doorgaans geldt de regel dat je geen t-shirts draagt met grote prints, geen korte broek voor mannen en ook geen kleding met scheuren of bleek-vlekken.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis