Wanneer je tijdens de zomervakantie de baan opgaat tijdens de spitsuren, merk je meteen dat er heel wat mensen aan het genieten zijn van hun vakantie.

Niet iedereen heeft zoveel geluk en daarom bieden we jullie tien tips om het hoofd koel te houden op het werk tijdens deze warme zomerdagen.

hitte_2016-site

  • Water, water en nog eens water. Je zou altijd een fles water bij de hand moeten hebben wanneer je aan het werk bent, maar wanneer de hitte overheerst is dit nog eens zo belangrijk. Wanneer we zweten verliezen we namelijk zeer veel van ons lichaamsvocht, en dat moet voldoende aangevuld worden. Een frisse cola, hoe deugddoend ook, zal hier niet bij helpen.
  • Kunnen de ramen open op het werk? Zet ze dan open wanneer het buiten nog niet te warm is, zodat de frisse wind de muffe warmte van de dag ervoor kan wegwaaien. Denk er aan ze meteen te sluiten wanneer de zon er te hard op schijnt, anders maak je het alleen maar warmer.
  • Wanneer je het gevoel krijgt dat je echt aan het oververhitten bent, gooi wat koud water op je polsen, hoofd en nek. Hier liggen namelijk belangrijke aders, waardoor je vlotter kan afkoelen. Vind je dat dit niet lang genoeg werkt? Maak een handdoek nat met koud water, en leg deze in je nek ter afkoeling en vervang hem regelmatig wanneer hij opwarmt.
  • Wanneer je ’s ochtends doucht, droog dan je haar niet met de haardroger zoals je gewoon bent en laat het even nat. Krijg je het door de dag te warm kan je ook steeds je haar bevochtigen met fris water. (Dit is natuurlijk minder aan te raden wanneer je een job hebt waarbij je de hele dag in contact komt met klanten.) Douche ook niet té koud, want dan kan je lichaam denken dat het opnieuw in een versnelling hoger moet verwarmen.
  • Plan je dag aan de hand van het weer. Probeer je meest inspannende taken vroeg op de dag te doen, wanneer de warmte nog niet in je hoofd hangt. Routineklusjes kan je in de namiddag inplannen, wanneer je heethoofd je verhindert om helder na te denken.
  • Koel af met een ventilator in de buurt, een fris windje door je hoofd doet wonderen. Let wel op dat je niet te lang in deze frisse straal vertoeft, want dit kan spierpijn veroorzaken.
  • Pas je kledij aan aan het weer buiten en op kantoor. Vermijd dikke stoffen en draag desnoods laagjes zodat je wat kledingstukken kan uitspelen wanneer het te warm wordt.
  • Wanneer het buiten heel warm is en er niet teveel vocht in de lucht zit, kan een warm drankje helpen. Het klinkt contraproductief, maar doordat je net iets meer begint te zweten bij het drinken van pakweg een muntthee, kan dit soelaas bieden. Als het buiten te vochtig is of je te dikke kledij draagt werkt dit niet, omdat je zweet dan niet goed kan verdampen.
  • Neem regelmatiger korte pauzes en breng deze door in de schaduw. Of kan je bij jou op het werk buiten zitten? Rep je dan met je computer naar een schaduwrijk plekje.
  • Heb je een buitenjob? Dan steek je best een pet of zonnehoed en een voorraad zonnecrème in je rugzak.

En als dit allemaal niet helpt? Dan is er toch nog een sprankje hoop. Je bouwt langzaam een tolerantie op tegen de hitte, dus hoe langer we mogen genieten van het warme weer, hoe productiever je op termijn zal worden. Succes!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis