Curriculum Vitae

Je bent misschien al een tijdje aan het solliciteren en krijgt maar weinig reactie, of je gaat binnenkort voor het eerst solliciteren. Dan kan je best wel wat raad gebruiken over hoe je dit het beste kan aanpakken. Alles begint natuurlijk met je CV, meteen ook het eerste wat een bedrijf gaat bekijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een recruiter je CV in slechts enkele seconden kan scannen voor de belangrijkste informatie. Op basis hiervan wordt vaak al een beslissing genomen, zeker wanneer er een hele hoop andere sollicitanten meedingen. Dan wordt het natuurlijk zeer belangrijk dat je CV er tussenuit springt. Hoe pak je dit nu aan?

Begin bij de essentie

Een CV mag er nog zo mooi en goed opgemaakt uitzien, een spel- of grammaticafout is meteen een doorn in het oog van een recruiter. Akkoord, niet iedereen is geboren met een perfect taalgevoel, maar je kan je CV altijd even laten nalezen door iemand. Sowieso is dit een goed idee, want zelf lees je vaak over kleine fouten over en zo ben je meteen zeker dat er ook geen tikfoutjes achterblijven. Consequent zijn is hierin ook zeer belangrijk. Wanneer je op je CV aanhaalt dat taalvaardigheid je sterkste kant is en er wordt dan een fout gespot, valt deze eens zo hard op. Hetzelfde wanneer je aanhaalt dat je zeer zorgvuldig bent en je CV bol staat van de tikfoutjes. De gouden regel is dat je je CV elke keer voor je hem verstuurt nog even naleest, dan ben je (bijna) zeker van dit soort fouten te vermijden. Ook belangrijk is dat je steeds goed aangeeft welk je gewerkte periode is, hoe specifieker hoe beter, maar vermeld op zijn minst het jaar en de maand.

Bundel je informatie, maar breid uit waar nodig

Probeer je CV altijd tot een pagina te beperken, zo heeft de lezer meteen een overzicht in een opslag. Heb je nu heel wat korte ervaringen, probeer er dan een aantal te bundelen. Stel dat je pakweg een jaar aan de slag was op interim basis bij verschillende bedrijven in dezelfde sector, kan je dit gemakkelijk samenvoegen onder een periode en zo veel plaats behouden. Anderzijds kan je deze ruimte dan gebruiken om wat meer te vertellen over wat je in deze job effectief hebt gedaan. Een functietitel is vaak vaag en een bedrijf heeft niet altijd een idee welke taken worden uitgevoerd en welke competenties worden ontwikkeld.

Schrijf hier zeker geen heel boek, maar pik er de taken en competenties uit die interessant kunnen zijn voor je nieuwe job. Stel dat je gewerkt hebt als telemarketeer en aan de slag wil in de communicatie kan je bijvoorbeeld aanhalen dat je mondelinge communicatie sterk vooruit is gegaan als contact center medewerker. In je functietitel kan je ook meteen wat meer informatie geven. Heb je bijvoorbeeld bepaalde certificaten behaald, kan je dit hier meteen in de verf zetten. Zo kan ‘handlanger bouw’ bijvoorbeeld ‘handlanger bouw met veiligheidsattest’ worden, zo zet je je profiel meer kracht bij.

Het oog wil ook wat

Een verzorgde lay-out zorgt ervoor dat een recruiter een goed overzicht heeft over je CV en toont meteen computervaardigheden. Gebruik maximaal 2 lettertypes en schrijf niet alles in dezelfde lettergrootte. Werk met tussentitels om het onderscheid tussen bijvoorbeeld ervaring en opleiding duidelijk te maken. Je kan hier ook wat spelen met woorden, of titels vet of onderstreept te maken. Laat gerust een beetje witruimte zodat de tekst wat kan ademen, maar overdrijf hier zeker niet mee. Het heeft geen zin om een CV van drie pagina’s te hebben, als het ook in een pagina had gepast. Let ook steeds op dat je in een Word bestand geen extra lege pagina aanmaakt aan het einde van je document.

Een goede manier om je CV meer te doen opvallen is het gebruik van kleur, maar overdrijf hier zeker niet in. Combineer steeds met zwart en een opvallende, maar vlot leesbare kleur en verwerk het op een logische manier in de lay-out. De meeste sollicitanten maken hun CV in Word, wat ervoor zorgt dat veel CV’s er hetzelfde gaan uitzien. Een trucje om CV er meteen professioneler te laten uitzien, is het om het op te slaan in een pdf-formaat. Zo vermijd je ook meteen dat bepaalde woorden onderlijnd worden in Word. Hier vind je een aantal voorbeelden van niet-conventionele CV’s. Uiteraard zijn dit eerder CV’s voor grafisch ontwerpers en creatieve beroepen, maar misschien kan je er een aantal leuke ideetjes uit filteren.

In het kort

  • Vermijd spel- en grammaticafouten
  • Lees je CV beter een keer te veel na, dan te weinig
  • Probeer je tot 1 pagina te beperken
  • Speel met de lay-out om een beter overzicht te krijgen en meer op te vallen
  • Bundel gelijkaardige ervaringen
  • Durf uitbreiden en je sterke kanten in de verf zetten
Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis