1. Ik moet meteen de perfecte carrière vinden

meteen de perfecte carrière

Wanneer we de schoolbanken verlaten willen we meteen de perfecte job vinden. Vaak raken jonge mensen dan enorm gefrustreerd wanneer blijkt dat dit niet meteen lukt. Veel succesvolle mensen zijn helemaal anders gestart dan waar ze uiteindelijk zijn terechtgekomen. De tijd dat mensen hun hele loopbaan bij hetzelfde bedrijf en in dezelfde functie blijven plakken ligt al ver achter ons.

In elke job leer je wel extra skills en die gaan ervoor zorgen dat je meer opties hebt in de toekomst. Maak je dus geen zorgen wanneer je eerste job niet je ideaal is. Zolang je maar aan de slag bent ga je vooruit en ben je aan het bijleren.

2. De perfecte job is … perfect

minpunten in een job

Perfectie bestaat niet, ook niet op het werk. Zelfs je meest ideale job heeft zijn minpuntjes. Iemand die altijd zelfstandig heeft willen werken en nu zijn eigen zaak heeft zal misschien sakkeren op de administratie. Iemand die graag in de winkel staat en mensen helpt, moet ook tegen zijn zin de inventaris opmaken. Er zullen altijd aspecten aan je job zijn die minder fijn zijn. Doe deze dingen eerst voor je begint aan de aangename taken. Zo ben je er meteen van af.

3. De perfecte job voelt niet aan als werken

bad-day-job

Wanneer je iets doet dat je graag doet op het werk, zal het minder als een dagtaak aanvoelen. Dit neemt niet weg dat er altijd dagen zijn waarop het minder gaat. Je bent wat moe of ziek. Je hebt een vervelende klant voor je of aan de lijn. Een van je taken loopt niet zo vlot als gehoopt. Geen enkele baan is zonder zorgen of ergernissen.

Maak voor jezelf de balans op. Beleef je vaker plezier in je job dan dat je geïrriteerd raakt? Dan ben je goed bezig! Als je jezelf elke dag uit bed en naar het werk moet slepen zit er iets mis. Probeer te achterhalen waar het misloopt en als je hier niets aan kan veranderen, kan je beter op zoek gaan naar een andere job.

4. Een diploma bepaalt je carrièrepad

diploma bepaalt je job

Een diploma op zak is altijd handig. Sommige jobs, zoals dokter en advocaat, vereisen inderdaad een specifiek diploma. Voor andere jobs is het diploma op zich eerder een vereiste, dan dat je studierichting een belangrijke factor is.

Bekijk wat je opties zijn en kom er desnoods even over praten als je niet meteen weet waar naartoe. Laat je dus zeker niet beperken in je carrièrekeuze door je diploma. In elk geval kan je jezelf later nog altijd bijscholen indien er toch specifieke diploma-vereisten zijn.

5. Je opleiding bepaalt je succes

self taught

Je gaat er van uit dat je opleiding je perfect zal voorbereiden op je carrière. Of je gaat ervan uit dat enkel een opleiding je kan voorbereiden op die job. Dit hoeft helemaal het geval niet te zijn. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld een opleiding marketing volgt, zal deze je niet tot in de puntjes voorbereiden op een job als marketing medewerken. In tegendeel, wanneer je op de werkvloer komt zal je snel beseffen dat er heel wat meer bijkomt dan wat je hebt geleerd. Of dat wat je geleerd zelfs helemaal niet meer relevant is.

Anderzijds is het ook zo dat een gebrek aan de relevante opleiding gecompenseerd kan worden. Met het internet heb je alle informatie die je wil altijd bij de hand. Stel dat je een andere (of geen) opleiding hebt genoten en toch in de marketing aan de slag wil, kan je op jezelf al heel wat bijleren. Solliciteren zal dan misschien wat moeizamer verlopen omdat je geen fysiek bewijs hebt van je kennis. Daarom kan je in dit geval je sollicitaties best heel goed opvolgen en telefonisch contact opnemen nadat je je kandidatuur hebt verzonden.

6. Je moet meteen na school weten waar je heen wilt

Meteen na school weten wat je wil doen

Wie weet er tussen zijn 18e en 25e perfect waar hij naartoe wil? Juist, helemaal niemand. Op die leeftijd niet weten wat je wil is dus helemaal niet uitzonderlijk. Er zijn zeker en vast ook 30ers en 50ers die het ook allemaal nog niet weten. Belangrijk is dat je in beweging blijft. Zoals gezegd leer je in elke job wel wat bij.

Meteen naZelfs wanneer je enkel ontdekt dat dit absoluut niet het soort job is dat je wil gaan doen, heb je waardevolle informatie vergaard. Je kan hier je latere keuzes op gaan baseren. Bekijk kritisch waarom je tot deze conclusie bent gekomen en hou hier rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een andere functie.

7. Je verandert enkel van job wanneer je faalt

durf job veranderen

De keuze om te veranderen van job hoeft niet noodzakelijk te maken te hebben met of je de job al dan niet goed uitvoert. Het is perfect mogelijk dat je geweldig goed bent in wat je doet, maar dat je de job-inhoud haat vanuit het diepst van je hart. Sowieso zal dit op termijn ook de kwaliteit van je werk gaan beïnvloeden.

Doordat je zoveel tijd op het werk spendeert, heeft het ‘geluksniveau’ dat je hier behaalt een sterke invloed op de rest van je leven. Laat je dus niet vastzetten in een job omdat je er goed in bent. Durf drastische keuzes maken wanneer je job je ongelukkig maakt.

8. Mensen die regelmatig veranderen van job zijn onverantwoordelijk

dilbert-job-hopper-quits

Alles begint met wat je verstaat onder regelmatig. Wij willen zeker niet promoten dat je na enkele weken al de brui geeft aan je nieuwe job. Met regelmatig bedoelen we mensen die na een periode van een aantal maanden tot een jaar beslissen om een andere uitdaging te zoeken.

Belangrijk is wel dat je deze keuzes kan onderbouwen in de daarop volgende sollicitatiegesprekken of motivatiebrieven. Een recruiter zal altijd zijn wenkbrauwen even fronsen wanneer hij of zij een ellenlange lijst aan werkgevers en functies ziet staan. Als je om de juiste reden verandert en dit kan kaderen naar een werkgever toe, zal dit niet overkomen als job-hoppen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis