slecht sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan zelfs de meest koele kikker de nodige stress bezorgen. Dan wil het al wel eens gebeuren dat je gesprek wat minder goed begint te lopen. Je flapt er zonder nadenken iets uit dat je liever voor jezelf had gehouden. Of je gebruikt de verkeerde verwoording waardoor je boodschap helemaal anders te interpreteren valt. Je vindt plots helemaal geen woorden meer om je punt te verduidelijken. Je merkt dat de interviewer zijn aandacht en vertrouwen verliest. Het is ons allemaal wel al eens overkomen. Maar niet getreurd! Wij zetten je op weg om je uit deze gênante of moeilijke sollicitatie situaties te geraken.

Durf herformuleren

herformuleer

Je luistert aandachtig naar de vraag van de recruiter. Terwijl ben je al druk bezig om de vraag te interpreteren en een goed antwoord te formuleren. Dan durft het al wel eens voorvallen dat je brein de verkeerde verbindingen maakt en wat je uiteindelijk zegt niet overeenkomt met wat je wou overbrengen. Of je gebruikt de verkeerde toon, waardoor je negatiever overkomt.

Op zo’n moment is het belangrijk dat je je snel herpakt. Laat even een korte rustpauze en orden je gedachten. Geef even aan dat je je eerdere statement wil verduidelijken. Herformuleer je antwoord en breid hierop een beetje uit. Zo weet de interviewer dat je jezelf niet gewoon aan het indekken bent, maar dat je extra info wil verschaffen.

Verveelde of afgeleide recruiter?

verveelde recruiter

Je recruiter zit een beetje voor zich uit te staren. Er verschijnen tekeningetjes in de kantlijn van zijn notitieblok. Dan is het tijd om zelf te schakelen in je sollicitatiegesprek. Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je rekening houdt met de duurtijd van je antwoorden. Je mag gerust uitgebreid op een vraag ingaan, maar let er op dat je niet te ver gaat uitweiden.

Haal de verveelde recruiter uit zijn dagdroom door een aantal vragen te stellen. Je toont hiermee interesse en weet meteen een heel pak meer over je potentieel nieuwe job.

Verander van onderwerp

verander van onderwerp

Je recruiter stelt een vraag over een onderwerp waar je niet meteen veel over weet. Probeer dan voorzichtig van koers te veranderen. Misschien weet je weinig over het specifieke onderwerp dat hij/zij aanhaalde, maar kan je verder breien op de vraag. Op die manier kan je toch nog je kwaliteiten en sterktes in de verf zetten. Let er wel op dat de interviewer niet het idee heeft dat je vragen aan het ontwijken bent.

Over- of ondergekwalificeerd

over of ondergekwalificeerd

Het kan goed zijn dat je voor een job solliciteert waar je eigenlijk een te hoog profiel voor hebt. Als de recruiter hierover geen specifieke vragen stelt, durf er dan gerust zelf over beginnen. Geef aan waarom je net die job wil gaan doen. Je wil misschien voet aan grond krijgen in een totaal ander type job dan degene die je tot nu toe deed. Of je hebt een sterke interesse voor deze specifieke sector. Of je wil gewoon graag andere verantwoordelijkheden. Wat ook je motivatie is, maak het in klare en positieve taal duidelijk aan je interviewer.

Het kan ook best zijn dat je op gesprek gaat voor een job die wat hoog gegrepen lijkt. Ook in dat geval is het belangrijk te kaderen waarom je net daarvoor gaat. Laat goed blijken dat je weet wat er verwacht wordt. Heb je niet het juiste diploma, speel dan je praktijkervaring uit. Geef ook aan dat je snel leert en heel leergierig bent.

Vraag even een pauze

Vraag een pauze

Krijg je de zenuwen echt niet de baas? Vraag dan of je even snel naar het toilet mag. Even uit de interviewruimte kan al genoeg zijn om je geest even leeg te maken. Gooi even wat water in je gezicht of over je polsen om opnieuw. Adem diep in en uit. Zo begin je opnieuw met een schone lei en een verfriste geest aan je gesprek.

Spreid je interesse tentoon

toon je interesse

Je hoeft tijdens of na een sollicitatiegesprek heus geen spelletjes te spelen. Benadruk zeker hoe geïnteresseerd je bent in de job of in het bedrijf waarvoor je solliciteert. Laat je passie spreken en toon aan waarom je zo gemotiveerd bent om voor hen te gaan werken. Don’t play hard to get!

Stuur achteraf een mail

Uitleg

Je beseft pas na afloop dat je op een bepaald moment tijdens het gesprek een fout gemaakt hebt. Belangrijk is dat je jezelf hier niet te hard in gaat opwinden. Achteraf kan je er toch weinig aan verhelpen. Je kan wel altijd een mailtje sturen om te bedanken voor het gesprek, en aanhalen waar je denkt dat je de mist in bent gegaan.

Het toont aan de recruiter dat je inititief durft nemen en durft uitkomen voor je fouten. Bovendien toon je ook hier weer je interesse. Wanneer de beslissing al gevallen is zal zo’n verduidelijking weinig veranderen. In het slechtste geval geraak je dan van je knagende gevoel van mislukking af.

Vraag een tweede gesprek

tweede kans

Wanneer je een mail stuurt om te bedanken kan je ook hier al vragen of er mogelijkheid is tot een tweede gesprek. Wees eerlijk en geef aan dat je deze keer nerveus was en dat je er zelf geen topgevoel aan overhoudt. Blijf wel steeds positief zodat je niet te onzeker overkomt. Ook dit toont aan de interviewer dat je echt belangstelling hebt voor de job en dat je er echt iets voor over hebt.

Accepteer je prestatie (en lach er eens mee)

lach er mee
Het zal je sollicitatiegesprek zelf niet meer beïnvloeden. Maar wanneer je echt zo’n slechte beurt hebt gemaakt, kan je er maar beter achteraf mee lachen. Het heeft weinig zin om een negatief gevoel mee te dragen naar je volgende gesprekken. Maak er dus een leuk verhaaltje van om op café mee uit te pakken. Zo heb je alsnog een positieve uitkomst van je kleine mislukking. Iedereen heeft wel een gelijkaardig verhaal, dus zo breek je meteen het ijs!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis