rejectionEen nee krijgen is voor niemand leuk, en al zeker niet wanneer je wanhopig op zoek bent naar werk. Op de lange duur kan je door vaak genoeg een nee op je bord te krijgen, je zelfvertrouwen hierdoor een stevige deuk krijgen. Hierdoor wordt het nog extra moeilijk om jezelf aan te prijzen in een interview. Hierdoor verzeil je dan weer in een vicieuze cirkel waar je steeds moeilijker uitgeraakt. Als je goed leert omgaan met deze afwijzingen bespaar je jezelf een hele hoop stress en word je vanzelf een betere kandidaat. Een gefrustreerde sollicitant zal namelijk nooit aanlokkelijk lijken voor een bedrijf.

Neem het niet persoonlijk

We hebben allemaal een beetje de neiging onszelf als het centrum van het universum te zien, maar in een overbevolkte sollicitantenmarkt moet je hiervan af.  Wanneer je een nee krijgt, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat je geen goede kandidaat bent. De kans groter dat er een andere sollicitant net beter geschikt was voor de openstaande job, of dat hij beter in de bedrijfscultuur zou passen. In dat geval zou jij misschien gefrustreerd raken door een bepaald onderdeel van je job, of zou je je in dat bedrijf toch niet goed voelen.

Vraag feedback

Het durft al eens voorkomen dat een bedrijf je geen feedback geeft na een sollicitatie. Wanneer je wordt afgewezen heb je er alle belang bij om te vragen waarom dit het geval is. Misschien lag het aan de manier waarop je de vragen beantwoordde en ben je jezelf van geen kwaad bewust. Of ligt het aan iets meetbaar, en kan je een bepaalde skill beter ontwikkelen. Durf ook gerust doorvragen, en maak duidelijk dat je echt openstaat voor constructieve feedback. Zo garandeer je een eerlijke respons, ook al kan dit in eerste instantie misschien hard aankomen.  Waar het ook aan ligt, je kan er vast iets aan veranderen. Dit leerproces kan je ook meenemen in sollicitatiegesprekken, zodat je je motivatie nog extra in de verf kan zetten.

Verwerk

Neem de tijd om een afwijzing te verwerken zodat ze niet blijft zeuren in je achterhoofd. Het is normaal en menselijk dat je triest, gedemotiveerd of zelfs kwaad wordt na de zoveelste afwijzing. Probeer je frustratie op tijd te ventileren zodat je dit niet meeneemt naar een volgende gesprek. Zet je natuurlijke endorfines aan het werk  en doe een fysieke activiteit waarvan je kan ontspannen. Een halfuurtje lopen, fietsen of gelijk een gek dansen op je favoriete plaat kan al wonderen doen. Of praat er gewoon eens over, het zou je kunnen verbazen hoe veel je op deze manier al kan verwerken.

Relativeer

Zelfs als je er alles aan gedaan hebt om de job te krijgen, kan het nog mislopen. Daarom is het belangrijk om altijd meerdere sollicitaties te hebben lopen. Wanneer je solliciteren uitstelt om dat ene job voorstel af te wachten, loop je misschien je droomjob mis. Durf gerust op meerdere paarden wedden. Weet wel dat een potentiële werkgever je kan vragen of je nog andere dingen hebt lopen. Het kan geen kwaad om hier volkomen eerlijk in te zijn, maar weet dat je je keuzes wel gaat moeten verantwoorden. Stel dat je voor uiteenlopende functies hebt gesolliciteerd, moet je vermijden dat het overkomt alsof je voor eender wat solliciteert. Zolang je kan kaderen dat je voor deze functies een degelijke motivatie hebt, is er geen vuiltje aan de lucht.

Vraag hulp

Het lukt niet, je weet niet waarom niet en je krijg geen overwegend negatieve feedback van recruiters. Wat doe je dan om te achterhalen waar het fout loopt? Een woord: consulteer! Als je denkt dat het tijdens het sollicitatiegesprek misgaat, vraag dan hulp aan een expert. Je kan langsgaan bij de VDAB of sollicitatietraining aangaan, zodat je kan achterhalen of je je sollicitatieproces kan verbeteren. Word je afgewezen op basis van je CV, dan is het mogelijk dat je hier nog wat aan kan verbeteren. Tijdens je voorbereiding kan je ook altijd aan familie of vrienden vragen om jou te interviewen, zodat je je antwoorden kan oefenen en bijsturen waar nodig.

Bekijk alvast onze algemene sollicitatietips, tips voor solliciteren in een interimkantoor en tips voor een goed CV of loop eens langs bij in een van onze kantoren, wij helpen je graag verder in je zoektocht naar werk!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis