Wie knelpuntberoep zegt denkt meteen aan technische functies. Ook in 2016 werd het lijstje knelpuntberoepen aangevoerd door de zeldzame onderhoudstechnicus. Vorig jaar stonden er in Vlaanderen maar liefst 6.624 vacatures open voor onderhoudstechniekers voor onderhoud en montage van machines.

knelpuntberoep-technici

Knelpunt, say what?

Wat maakt een beroep nu net een knelpuntberoep? Dat hangt uiteraard heel sterk af van de inhoud van de job. De definitie omvat twee specifieke peilers: kwantiteit & kwaliteit van de sollicitanten.

De werkomstandigheden van een job zullen er bovendien vaak voor zorgen dat de mensen die wel de juiste vaardigheden hebben niet reageren op de vacature.

Zelfs wanneer er voldoende sollicitanten zijn is er vaak nog het probleem dat ze niet over de juiste vaardigheden, ervaring of eigenschappen beschikken.

Technisch talent, waar knelt het schoentje?

Het grootse probleem is dat er te weinig technisch geschoolde jongeren de arbeidsmarkt betreden. Ook de vergrijzing speelt de sector parten, er wordt geen vervanging gevonden voor mensen die de arbeidsmarkt verlaten. Daarnaast gaat de vraag naar de technische profielen in stijgende lijn.

Licht aan het einde van de tunnel?

Steeds minder mensen en meer jobs maakt dat de situatie steeds schrijnender wordt. Dat maakt dat de bedrijven uit de sector oplossingen zoeken om de witte raven te màken in plaats van ze te gaan zoeken.

Elektrabel betaalt bijvoorbeeld de opleiding van enkele studenten elektromechanica op de Artesis Plantijn Hogeschool. Daarnaast werken deze aspirant technici ondertussen enkele dagen in de week in de kerncentrale van Doel. De sector zal steeds vaker op dit soort creatieve alternatieven moeten terugvallen.

Vivaldis Interim wants YOU!

Ook onze kantoren hebben heel vaak toffe vacatures voor techniekers. Heb jij kennis van mechanica, elektriciteit, pneumatica of PLC? Kan jij daarnaast ook nog vlot zelfstandig werken? Ontdek dan snel onze technische vacatures.

 

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis