Zoeken naar een job is moeilijk, laten we daar vooral niet flauw over doen. En wanneer het al een tijdje niet lijkt te lukken en je constant op een ‘nee’ of een gebrek aan antwoord botst, kan een mens daar zeer moedeloos van worden. Langdurig werklozen kunnen hierdoor in een negatieve spiraal verzeilen, waardoor het enkel moeilijker wordt om opnieuw aan de slag te raken. We geven je een aantal tips om langgerekte werkloosheid draaglijker te maken én je kansen op een job te verhogen.

Zoeken naar een job is ook werk

Solliciteren wanneer je zonder werk zit, zou je moeten beschouwen als een part-time job. Probeer een aantal uren per dag vast te gaan zoeken naar vacatures en er effectief op te reageren. Wanneer je een vast stramien aanhoudt en pakweg van 9u tot 13u actief zoekt naar een job, hou je nog een halve dag over voor andere zaken. Zo vermijd je dat je zoektocht van ’s ochtends tot ’s avonds blijft rondspoken in je hoofd. Geef jezelf de ruimte om ook eens aan iets anders te denken.

Kom goed voor de dag

Doe die pyjama uit, en maak je klaar net zoals je dat zou gaan doen als je naar het werk vertrekt. Wanneer je een hele dag blijft vegeteren in je vrijetijdskleding voel je je sowieso minder productief én ben je waarschijnlijk minder positief ten opzichte van jezelf. Je hoeft niet in maatpak voor je PC te zitten, maar wanneer je deftig voor de dag komt, voel je je eens zo zelfzeker. Bedenk anders hoe je je zou voelen als een potentiële werkgever je opbelt wanneer je in je slaapkleed zit te suffen, met een bos haar op je hoofd waar je frieten in kan bakken. Die werkgever kan dit dan wel niet zien, maar jij wel en da’s nu meteen wat het verschil maakt. Je houding aan de telefoon is ook te horen door de lijn, en met lossere kledij, ga je deze sowieso wat minder verzorgen.

Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb…

Er zijn altijd wel zaken die je voor je uit schuift omdat je nooit tijd hebt wanneer je full-time aan de slag bent. Door je dag goed te ordenen, resteren er altijd wel een aantal uren die je kan invullen met je (droom)project. Of je kan een snoepreisje combineren met bijvoorbeeld seizoenswerk. Bovendien is dit het ideale moment om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je komt buiten, bent onder de mensen én je hebt een extra ervaring bij voor op je CV.

Vergroot je kennis

Gebruik de tijd die je niet spendeert aan solliciteren om een nieuwe skill aan te leren. Er zijn tal van opleidingen die je kan aangaan, gaande van simpele online cursussen tot echte lesdagen. Bedenk wat je wil gaan doen en wat je daarvoor moet kunnen. Misschien kan je een nieuw softwarepakket aanleren, of schaaf je je Frans bij zodat je meer job-opportuniteiten hebt achteraf. Indien je niet meteen nuttige werkvaardigheden kan bijleren, gun jezelf dan de ruimte om bij te leren over een onderwerp dat je altijd al interesseerde, maar waar je geen tijd voor had om je hier in te verdiepen. Misschien wou je altijd al leren fotograferen of programmeren? Sowieso komt dit goed over op een werknemer, tegenwoordig is het vaak belangrijk dat je leergierig bent omdat de inhoud van je job kan wijzigen. Als je dan aantoont dat je vrijwillig bijleert, heb je mogelijk een stapje voor.

Kom buiten!

Het heeft geen zin om jezelf op te sluiten en alle sociaal contact te weren. Mensen die al een tijd werkloos zijn, raken snel geïsoleerd. Ze komen niet meer in werksituaties en kunnen het gevoel krijgen dat ze buiten de maatschappij staan. Soms is er zelfs sprake van schaamte over hun werkloosheid en weerhoudt dit er hen van om te socialiseren. Probeer in contact te komen met andere werkzoekenden, je kan je frustratie beter ventileren dan tegen iemand die niet in deze situatie zit en je kan wellicht wat nuttige tips uitwisselen.

Je CV

Denk er over om de volgorde van je CV aan te passen. Wanneer je eerste vermelding gaat over je gewerkte periodes, ziet de potentiële werkgever meteen een ‘gat’ in je CV. Mogelijk is het beter om de focus te verleggen naar je effectieve skills, waardoor je meteen een ander beeld schept.

Positivisme verkoopt

Probeer je positivisme te behouden wanneer je op gesprek kan. Je situatie lijkt misschien uitzichtloos op dit moment, maar een nieuwe werkgever kan hier geen rekening mee houden. Wanneer je op zo’n moment in een sollicitatiegesprek negatief overkomt, kan een werkgever concluderen dat je geen positieve medewerker zal worden. Bedenk een sterk antwoord op de vraag die sowieso zal volgen, ‘wat heb je gedaan sinds…’. Je kan dit beantwoorden met een optimistisch relaas over de tijd die je spendeerde aan het bijleren van skill of aan vrijwilligerswerk. Of je kan klagen over het gebrek aan jobs en de moeilijke markt. Welk van deze verhalen zal een nieuwe werkgever over de streep trekken, denk je?

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis