“En, alles oké? Hoe is het op ‘t werk?” Ongetwijfeld is dit een gesprek dat je al talloze keren voerde. Maar hoe is het echt op het werk? Of in je zoektocht naar werk? Ben je wel echt gelukkig met je keuzes? Of zit er iets fout? Een mogelijke oplossing: een bezoek aan de loopbaancoach. In deze blogpost vertellen we hoe een coach jouw werkdrive zal boosten.

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach weet van wanten. Het is een (door de VDAB erkende *) deskundige die hiervoor de nodige opleidingen gevolgd heeft. Hij of zij stelt de vragen die moeten gesteld worden, zodat jij weet waar je heen wil met je loopbaan. De loopbaancoach helpt je om tijdens enkele sessies antwoorden te vinden op deze vragen. Bovendien worden de kosten voor een loopbaancoach grotendeels terugbetaald. Kijk hier of je recht hebt op opleidingscheques.

Het kan confronterend zijn, want misschien zat je al die tijd op een foute werkplek. Maar het is vooral een constructieve partner in jouw zoektocht naar een job waarvoor je elke ochtend met dat beste beentje uit bed stapt.

Even een kleine noot: loopbaancoach is geen beschermde beroepstitel. Iedereen kan zich dus deze titel aanmeten. VDAB staat in voor de erkenningen en houdt toezicht op de kwaliteit.

Waarom een loopbaancoach inschakelen?

Het is hoog tijd om aan te kloppen bij een loopbaancoach als deze vragen of gedachten door je hoofd spelen:

– Ik heb nu een job, maar ik wil iets anders. Ik mis iets, maar ik weet niet goed wat. Ik stap wel elke ochtend in mijn auto, maar eigenlijk wil ik liever ergens anders naartoe rijden. Hoe zou het zijn om iets anders te gaan doen? Ik heb het gevoel dat ik op een kruispunt zit, maar ik heb geen idee welke richting ik uit moet. Ik zit met de grote ‘Is dit het nu?’-vraag.

– Ik voel me nu niet goed in mijn job. Ik ben erg gestresseerd en balanceer op het randje van een burn-out. Ik voel me futloos. Ik haal geen voldoening meer uit mijn job. Hoe krijg ik mijn work-life balans beter op orde?

– Ik wil graag schitteren in mijn job, maar ik heb nu het gevoel dat ik de zoveelste grijze muis ben. Ik denk dat ik meer in mars heb, maar ik heb geen flauw benul waar en hoe ik zal kunnen ‘shinen’. Welk werk zou (beter) bij me passen?

– Ik heb nu geen job en ik wil een job. Maar welke? Ga ik hetzelfde doen als voorheen, of sla ik een compleet andere weg in? Was die job – voor mijn pauze om welke reden dan ook – echt wat ik wilde?

Hoe kan een loopbaancoach jou helpen?

Loopbaanbegeleiding bij een coach gebeurt op jouw eigen initiatief, je zal dus erg gemotiveerd zijn om het maximum uit deze sessies te halen. Je ontdekt wat jouw sterke competenties zijn en welke je nog kunt en wilt bijschaven. Op die manier sta je sterker om de arbeidsmarkt te veroveren. Samen met je loopbaancoach stel je ook een persoonlijk ontwikkelingsplan op, zo ben je geen ongeleid projectiel meer. Het is makkelijker om ergens naartoe te werken als je weet welke stappen hiervoor nodig zijn.

Concreet zal een loopbaancoach je helpen om je professionele ambities scherp te stellen. Tijdens de een-op-een sessies is er voldoende ruimte om hier op een rustige manier naartoe te bouwen. Eerst schept de coach zich een beeld van jouw karakter, talenten, competenties en waarden. Vervolgens wordt er gekeken naar wat je drijft op professioneel vlak. Wat geeft jou een energieboost? Wat doe je graag en wat kan je goed? Het is belangrijk om dit op een realistische manier aan te pakken. Daarnaast kunnen ook – afhankelijk van jouw noden – sollicitatietraining en rollenspelen aan bod komen. Het sluitstuk van deze sessies is het persoonlijk ontwikkelingsplan met duidelijke doelstellingen.

En volgt na de loopbaancoaching een zwart gat? Bijlange niet. Je kunt tot de conclusie komen dat je huidige job eigenlijk dik oké is en je met een attitudewijziging weer met volle goesting aan de slag kunt. Of je gaat op zoek naar iets dat je beter ligt en waar je gelukkiger van zult worden. Een job voor het leven, dat bestaat niet meer. Luister naar jezelf en aarzel niet om te springen.

Was er tijdens het lezen van de blogpost een gevoel van (h)erkenning? Spring dan zeker eens binnen bij Vivaldis. Ons team staat voor je klaar en biedt met plezier een luisterend oor. Wie weet zijn wij jouw zetje naar een nieuwe uitdaging!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis