Mini jobs in belgie?Afgelopen week was er heel wat te doen rond het al dan niet invoeren van de zogenaamde Mini Jobs in België. Karel Van Eetvelt, de topman van Unizo pleitte vrijdag voor een dergelijke invoering. Hij is van mening dat onze economie nood heeft aan een dergelijk statuut naar Duits voorbeeld. De vakbonden en linkse partijen zijn echter resoluut tegen de invoering van deze Mini Jobs. Volgens hen zorgen ze voor een verzwakking van de werknemers en verhogen ze juist de armoede.

Wat zijn Mini Jobs?

De Mini Jobs zijn een fenomeen uit Duitsland. Daar hebben ze deze jobs in het leven geroepen om de werkgelegenheidsgraad op te krikken. Kort gesteld zijn Mini Jobs deeltijdse banen waarbij de werknemer maximum 450 euro per maand verdient. Op dat loon worden geen belastingen geheven, maar de werknemer bouwt ook geen pensioenrechten op en geniet geen sociale bescherming.

Pleidooi voor flexibelere arbeid

De essentie van het pleidooi van Karel Van Eetvelt is echter niet die Mini Jobs zelf. In feite pleit hij voornamelijk voor een wettelijk kader om meer flexibele arbeid mogelijk te maken. Momenteel moet een werknemer in België immers minstens één derde van de tijd van een voltijdse collega aan de slag zijn. Hierdoor kan je dus niet iemand aannemen om enkel bij te springen op die drukke zaterdag. Terwijl dat wel een nood is die in bepaalde sectoren erg hard leeft, denk maar aan de horeca zaken of kledingwinkels.

Over de nood aan een flexibelere arbeid bestaat er ook een grotere politieke consensus. Zo geeft bijvoorbeeld Johan Vande Lanotte aan dat de Federale regering al werk gemaakt heeft van de gelegenheidsarbeid en diensten cheques. En onlangs was er al het voorstel van OpenVLD om iedereen tot €500 belastingvrij te laten bijverdienen in de Horeca. Een voorstel dat erg dicht aansluit bij de Mini Jobs, maar dat momenteel dus ook beperkt blijft tot een voorstel.

Uitzendwerk is een flexibele oplossing

Het valt ons echter op dat in heel de discussie interimwerk nauwelijks ter sprake komt. Terwijl dit juist voor heel wat bedrijven een flexibele oplossing is. Zij kunnen immers mensen inschakelen op de beperkte momenten dat het nodig is (denk maar aan een festival of dergelijke). En de uitzendarbeiders zijn tenminste zeker dat hun rechten worden nageleefd en dat ze kunnen genieten van sociale bescherming.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis