Een sollicitatiegesprek kan je heel nerveus maken. Bij sommige mensen zijn zenuwen net de reden waarom ze slecht overkomen. Met deze tips blijf je jouw zenuwen de baas.

Bereid je antwoorden voor
De meeste bedrijven vragen niet alleen naar je vroegere ervaringen maar ook naar zaken die je interesseren. Op die manier kunnen ze inschatten hoe jij in de wereld staat. Is er een vraag waar je buik helemaal van protesteert? Bedenk er op voorhand al een antwoord op.

  • Wat zijn je sterke kanten?
  • Wat zijn je minder sterke kanten?
  • Waarom wil je hier komen werken?
  • Waarom moeten we jou kiezen?
  • Wat weet je allemaal over ons bedrijf?

Denk eens na wat je het beste op deze vragen kan antwoorden en hoe je ook op de negatievere vragen een eerlijk & toch positief antwoord kan geven.

Leer je antwoorden niet van buiten
Wanneer je jouw antwoorden van buiten leert zijn er maar twee mogelijke opties: Ofwel rammel je ze op een eentonige manier af, ofwel blijf je halverwege een antwoord haken omdat je geheugen je in de steek laat.

Werk daarom eerder met schema’s van kernwoorden. Zo kom je geloofwaardig en professioneel over, zelfs als je een onderdeel van je antwoord vergeten bent.

Vraag eens aan een vriend of een vriendin om samen met jou door een ingebeeld vraaggesprek te gaan. Zo kan je al eens controleren of je jouw schema onder de knie hebt.

Zoek de beste weg
Je moet niet een kwartier vroeger binnenstappen bij het bedrijf maar vertrek zeker en vast op tijd naar je gesprek. Zo ben je alvast minder bezorgd over het drukke verkeer.

Bekijk een dag op voorhand hoe je het beste naar het bedrijf kan gaan. Zo ben je opnieuw wat beter voorbereid en dat zorgt er dan weer voor dat je je minder zorgen zal maken.

Adem eens diep in
Neem vlak voor je binnenstapt nog even een moment voor jezelf. Sluit je ogen en denk aan een leuk of rustgevend moment in je leven. Adem rustig een keer of vijf heel diep in, je lichaam zal je belonen met hormonen die je hersenen tot rust brengen.

Denk eraan: Je hebt niets te verliezen tijdens je sollicitatiegesprek.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis