Vorige week bekeken we al de externe factoren die ervoor zorgden dat je de job niet kreeg. Er zijn daarnaast nog een aantal valkuilen waar heel wat sollicitanten intrappen, waardoor ze niet aangenomen worden. Wij geven je de 8 meest voorkomende redenen en oplossingen mee zodat jij je hier alvast goed op kan voorbereiden.

redenen waarom je niet aangenomen bent

1. Je gaf een slechte eerste indruk.

De eerste indruk blijft lang nazinderen. Al in de eerste 30 seconden van het gesprek heeft je gesprekspartner een oordeel over je klaar. Zorg er daarom voor dat deze eerste indruk positief is.

  • Wees op tijd!
  • Als je door onvoorziene omstandigheden toch dreigt te laat te komen, verwittig op tijd per telefoon.
  • Geef een stevige handdruk.
  • Wees energiek.
  • Zorg voor een positieve ingesteldheid.
  • Zorg ervoor dat je oprecht en betrouwbaar overkomt.
  • Neem pen en papier mee en noteer af en toe een vraag of nuttige info.

2. Je was niet goed genoeg voorbereid.

Een slechte voorbereiding is de meest voorkomende reden van afwijzing. We hebben er hier al meermaals op gehamerd, maar weet dat een sollicitatie in geen geval een vrijblijvend gesprek is. Het is het moment om je kandidatuur in de verf te zetten en voor jezelf uit te maken of deze job echt wel iets voor jou is. Daarom moet je de voorbereiding grondig verzorgen. Dit zorgt er ook voor dat je zelf minder nerveus zal zijn waardoor je prestatie zal verbeteren.

Bereid je voor met onze handige sollicitatie checklist. Oefen je antwoorden op de standaardvragen die vaak worden gesteld. Zorg zeker ook voor voorbeelden van je vaardigheden & prestaties.

3 Je stelde zelf geen vragen.

Een sollicitatiegesprek is in geen geval een eenrichtingsgesprek. Bij de voorbereiding moet je er ook voor zorgen dat je een aantal vragen voorziet om aan de recruiter te stellen. Door deze vragen word je zelf heel wat wijzer over de jobinhoud en de werkwijze van het bedrijf. Zo kan je voor jezelf uitmaken of deze vacature of het bedrijf bij jou past. Door vragen te stellen toon je ook je eigen interesse. Hoe meer je te weten komt over de vereisten en het bedrijf, hoe beter je dit kan koppelen aan je eigen profiel. Wij geven je alvast wat inspiratie voor vragen voor je recruiter.

Tip: Wanneer je tijdens het gesprek plots met een vraag zit, onderbreek de recruiter dan zeker niet. Schrijf de vraag wel even op zodat je ze zeker niet vergeet. Als je inpikt op iets wat de recruiter eerder aanhaalde, toon je dat je aandachtig naar hem of haar luisterde.

4. Je stelt de verkeerde vragen.

Stel enkel vragen die in het hier en nu relevant zijn. Je bent nog geen werknemer van dit bedrijf, dus vragen over verloning, verlofregeling en extralegale voordelen zijn hier nog niet aan de orde. Stel daarom enkel vragen over de job zelf, de werkwijze in het bedrijf en de bedrijfscultuur. Goede voorbeelden hiervan zijn: “Waarom staat deze vacature open?” of “Hoe word ik succesvol in deze positie?”.

5. Ze waren niet overtuigd van je motivatie of interesse.

Laat zeker je motivatie voor de job duidelijk blijken voor, tijdens en na het gesprek. Voor het gesprek kan je al aangeven dat je heel blij bent dat je jezelf mag komen bewijzen. Tijdens het gesprek kan je dit duidelijk maken door te tonen dat je goed weet waar en waarvoor je op gesprek komt. Stuur na het gesprek nog een mail om te bedanken voor de kans om je voor te stellen en onderstreep hier nogmaals je motivatie voor de job.

Zorg ook dat je een goed antwoord hebt op de vraag “Wat weet je over ons bedrijf”. Een grondige zoektocht naar je potentiële werknemer toont opnieuw hoe gretig je bent om de vacature in te vullen. Ook hier zijn de vragen die je zelf stelt vaak een beslissende factor.

6. Je netwerkt niet genoeg.

Netwerken is een nogal beladen term en lijkt op het eerste zicht voor vele jobs minder relevant. Zoals we vorige week echter al aanhaalden heeft een kandidaat met een kennis in het bedrijf vaak meer kans om de job te krijgen. Daarom is het interessant om eens bij vrienden, familie en kennissen te checken waar ze werken en of er mogelijkheden voor jou zijn. In dat geval heb je meteen iemand die je kandidatuur extra slagkracht kan geven.

Je kan het ook altijd van de andere kant bekijken en eerst een lijstje opmaken van bedrijven waar je graag voor wil werken. Je kan dan nagaan of je er al iemand kent via bijvoorbeeld de Linkedin of Facebook pagina van dit bedrijf. Als dit nog niet het geval is kan je zelf contact leggen met een van deze werknemers. Stuur hen een persoonlijk bericht met enkele vragen over het bedrijf en je motivatie om hier te werken. Niet iedereen zal er voor openstaan om je te helpen, maar een nee heb je en een ja kan je krijgen!

7. Er was een probleem met je referenties.

Er kan wel wat mislopen bij het afnemen van referenties. Je recruiter kon je contactpersoon mogelijk niet bereiken. De referentiepersoon kon geen goede referentie geven omdat hij zich jou niet herinnerde. Of hij had het moeilijk om op de vragen van de recruiter te reageren omdat hij niet goed genoeg voorbereid was.

Het is heel belangrijk om je referenties goed te verzorgen als er hier naar gevraagd wordt. Hou daarom regelmatig contact met je referentiegever en geef hun gegevens niet zomaar aan iedereen door. Zorg er ook voor dat hij op de hoogte is van de vacature waarvoor ze bij hem referentie kunnen opvragen. Volg voor deze voorbereiding onze checklist voor referenties.

8. Je verwachtte zelf een negatief resultaat.

Solliciteren kan heel ontmoedigend zijn en je zelfvertrouwen een deuk geven. Je stuurt je cv en krijgt geen feedback, of hoort niets meer na een sollicitatie. Laat deze ervaringen in het verleden en beschouw elke nieuwe sollicitatie als een nieuwe mogelijkheid om te scoren.

Heb je het sowieso moeilijk om zelfverzekerd over te komen? Leer dan hoe je zelfzeker wordt in 9 stappen. Ben je gedemotiveerd door de vorige afwijzingen? Lees dan zeker onze blogpost Afgewezen, wat nu?

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis