Pricewaterhouse Coopers heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de economische effecten van het “nieuwe werken”, waarbij de reisduur van en naar het werk fel verminderd zou worden.

De studie werd uitgevoerd in Nederland. Daar werd bevonden dat, indien 20% van de beroepsbevolking één dag per week aan thuiswerk zou doen, dit maar liefst 2 miljard euro zou opleveren. Wanneer hetzelfde beroepsbevolkingspercentage twee dagen zou thuiswerken i.p.v. één, dan zou de winst kunnen oplopen tot zelfs 3 miljard euro.

Niet alleen zou het nieuwe werken fincacieel gezien positieve effecten hebben. Dankzij het thuiswerken zouden er in Nederland tot 180.000 minder auto’s op de baan zijn. Dus beter voor het milieu, minder files en minder verkeersongevallen en -slachtoffers.

Nog veel vragen

Ook vanuit het standpunt van bedrijven lijkt het nieuwe werken een aangename frisse wind. Hierdoor zouden bedrijven veel kunnen besparen aan bijvoorbeeld kantoorruimte en energiekosten. Ook zou de efficiëntie en productiviteit van de werknemers er op vooruitgaan wanneer ze thuiswerken.

Toch wordt thuiswerk nog niet bijster veel toegelaten in de meeste bedrijven. Dit voornamelijk omwille van de nog heersende onwetendheid over thuiswerk, en welke gevolgen het zou kunnen hebben.

Maar ook dit…

Ook zijn er bepaalde risico’s aan het nieuwe werken verbonden. Thuiswerk zou de grens tussen privé-leven en werk kunnen vervagen, waardoor overwerk eerder de regel dan de uitzondering zouden kunnen worden. Anderzijds zou het de compleet andere kant kunnen opgaan: thuiswerk kan drempelverlagend werken en zo als resultaat hebben dat de vereiste prestaties niet geleverd worden.

En jij? Ben jij een voorstander van het nieuwe werken-idee, of toch eerder een kantoorwerker? Bij veel van onze vacatures is er alvast ruimte voor thuiswerk. Neem dus zeker eens een kijkje naar onze openstaande vacatures of dien je CV online in!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis