Ontslagen wordenOntslag. Het is, spijtig genoeg, een erg hot topic. Wekelijks verschijnt er in het nieuws wel een aankondiging van collectieve ontslagen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vele “kleintjes” die nooit het nieuws halen.

Vaak komt ontslag erg onverwacht en laat dit een diepe indruk na op de werknemer in kwestie. Het is voor velen de aanleiding om aan zichzelf te beginnen twijfelen. Terwijl de reden voor ontslag juist vaak aan externe factoren te wijten is, waar je zelf geen controle over hebt.

Hoe kan je een dergelijke tegenslag een plaats geven en vooral: hoe moet het nu verder? We geven je enkele tips om met ontslag om te gaan.

Laat het bezinken

Ontslag is een grote tegenvaller maar het is daarom nog niet het einde van je carrière. Je wordt even opgeschrikt en verliest de vaste waarden in je professionele leven. Maar de rest van je leven blijft verder gaan. Wees je hier bewust van!

We hebben in België de luxe van een sterk sociaal vangnet. Hierdoor hoef je niet meteen een compleet inkomenverlies te vrezen. En het geeft je de tijd om te bezinnen over hoe het nu verder moet met je professionele carrière. Je hoeft niet in paniek de eerste de beste job aan te nemen.

Probeer je ontslag te benaderen als een kans op heroriëntering. Wat miste je in je huidige job of welke zaken spraken je juist het meeste aan? Ga op basis van deze bevindingen op zoek naar iets nieuws.

Trek lessen uit het verleden

Probeer voor jezelf, in alle eerlijkheid, te achterhalen waaraan je ontslag te wijten is. Er is altijd een reden waarom net jij en niet je collega aan de deur gezet is. Probeer je in te leven in het management en te achterhalen waarop ze hun beslissing gebaseerd hebben.

Heb je fouten gemaakt? Paste jouw profiel wel in het bedrijf? Wat bracht je het bedrijf op? Het kan zijn dat geen één van deze vragen een antwoord biedt. Zoals we aanhaalden ligt de oorzaak voor ontslag vaak buiten je eigen wil om. Denk maar aan een foute inschatting van het management, een stilvallende economie, onrealistische verwachtingen van je baas, persoonlijke intriges, vooroordelen etc.

Het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van de reden van je ontslag. Dit kan je immers helpen om een dergelijke situatie te voorkomen in de toekomst. Maakte je fouten? Zorg er dan voor dat je deze niet opnieuw maakt. Was je te duur voor het bedrijf? Zoek dan een bedrijf/sector waar de winstmarges hoger liggen. Had je baas onrealistische verwachtingen? Voorkom deze dan door in sollicitaties te polsen naar een duidelijke afbakening van het takenpakket.

Besteed je vrije tijd nuttig

Bij je ontslag heb je ineens zicht op een zee van vrije tijd. Verspil deze tijd niet door je in zelfmedelijden te wentelen. In tegendeel, haal er het meeste uit door je bij te scholen of om nieuwe interesses te ontdekken.

Neem al eens een kijkje naar vacatures die je wel interessant lijken en vergelijk deze met je eigen profiel. Zijn er capaciteiten die vaak gezocht worden maar die je nog niet onder de knie hebt? Begin dan met je daarin te verdiepen! Door bij een sollicitatie te laten zien dat je zelf al bezig bent met de materie toon je immers motivatie en vastberadenheid.

Solliciteer met enthousiasme

De kans bestaat dat het al heel wat jaren geleden is dat je nog gesolliciteerd hebt. Wees je dan ook bewust dat er al wel wat zaken verandert zijn op de arbeidsmarkt. Zo verloopt de meerderheid van de sollicitaties tegenwoordig online en gaan rekruteerders je vaak eens online opzoeken vooraleer je wordt uitgenodigd op gesprek. Meer tips over hedendaags solliciteren vind je hier.

Verwacht niet dat je al bij een eerste sollicitatie prijs zal hebben. Wees voorbereid op afwijzingen en het uitblijven van respons. Dit zijn zaken die bij iedereen voorkomen en ze zijn geen reden om je te laten ontmoedigen. Dat heeft immers zijn weerslag op andere sollicitaties. Terwijl het allerbelangrijkste bij een sollicitatie je enthousiasme is.

Merk je dat het toch echt niet lukt om succesvol te solliciteren? Vraag dan eens raad aan een professional. Bij de VDAB kan je online terecht met al je sollicitatie-vragen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis