Online solliciteren TipsDe meerderheid van de sollicitaties gebeurt tegenwoordig volledig online. De tijd dat je als sollicitant een brief verstuurde ligt al enkele jaren achter ons. Toch merken we dat heel wat mensen zich nog onwennig voelen bij deze online vorm van solliciteren.

Er worden heel wat fouten gemaakt die een rekruteerder tegen de borst kunnen stoten. Wat de kans op een job natuurlijk een pak kleiner maakt. Vandaar dat we hier tips om online te solliciteren opsommen.

Tip 1: Cv’s en motivatiebrieven blijven relevant

Het is niet omdat je online solliciteert dat de traditionele sollicitatie regels volledig wegvallen. Ook bij een sollicitatie via e-mail moet je een motivatiebrief en je persoonlijke cv (curriculum vitae) opnemen.

Je cv voeg je het beste toe als bijlage. Zo kan de rekruteerder je cv eenvoudig afprinten. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om kandidaten onderling te vergelijken. In principe geldt hetzelfde ook voor je motivatiebrief. Al kan je deze motivatie ook opnemen in de tekst van je mail zelf.

Tip 2: Let op voor grammatica

Net zoals bij een traditionele sollicitatie is foutloos en grammaticaal correct schrijven ook online van essentiëel belang. De meeste digitale communicatie is erg vluchtig en mensen hebben vaak de neiging om onlne minder aandachtig om te springen met grammatica. Schenk hier dus voldoende aandacht aan tijdens het opstellen van je sollicitatie mail!

Tip 3: Maak gebruik van sociale media

Rekruteerders zijn doorgaans erg actief op sociale media. Zorg dus dat jij dit ook bent en dat je hen (positief) opvalt. Zo maken veel bedrijven gebruik van Twitter om hun vacatures te verspreiden. Wist je trouwens dat we dit bij Vivaldi’s Interim ook doen? Hier vind je onze Twitter account (en alle nieuwe vacatures) terug.

Daarnaast is LinkedIn uiteraard hét uitgelezen netwerk om je kwaliteiten en interesses in de verf te zetten. Het is erg sterk te vergelijken met een online versie van je cv. Op LinkedIn gaan heel wat headhunters en rekruteerders proactief op zoek naar geschikte kandidaten.

Facebook is een meer persoonlijk sociaal netwerk. Maar het is nog wel steeds online en dit maakt dat heel wat informatie over je persoonlijke leven zichtbaar is voor iedereen. Neem vooraleer je begint te solliciteren dus eens de tijd om je privacy settings te controleren. Je hebt immers liever niet dat een rekruteerder op jouw gênante foto’s stoot waarin je met een onderbroek op je hoofd staat te dansen.

Tip 4: Gebruik een neutraal e-mail adres

Heel wat mensen steken veel werk in een professioneel uitziende cv maar vergeten stil te staan bij hun eigen e-mail adres. Vaak is je persoonlijke e-mail adres lang geleden aangemaakt en heb je er toen niet bij stil gestaan dat je dit ooit voor professionele doeleinden zou gebruiken.

Hierdoor is het niet zelden dat we online sollicitaties binnen krijgen van e-mail adressen als vetzakske007@hotmail.com of sexy-chicka-69@gmail.com. Dit doet heel wat afbreuk aan je mooi uitgewerkte cv en motivatiebrief.

Maak desnoods dus een nieuw e-mail adres aan om je professionele communicatie via te laten verlopen. Dit adres hou je best zo neutraal mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld je eigen naam en voornaam of je initialen.

Tip 5: Gebruik het internet in je voordeel

Online solliciteren biedt heel wat mogelijkheden ten opzichte van een traditionele sollicitatie. Je kan nu immers alle mogelijkheden van het internet gebruiken om je kwaliteiten te bewijzen. Als je bijvoorbeeld aangeeft creatief te zijn, bewijs dit dan!

De mogelijkheden zijn oneindig. Je kan een filmpje maken, foto collages, gebruik maken van banners, interactieve cv’s etc.

Succes met je volgende sollicitatie!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis