Jij kan meer dan je zelf denkt, daar zijn we bij Vivaldis Interim van overtuigd. Het verschil is dat je misschien niet goed weet wat je kan. Of dat je niet goed beseft dat je iets kan. Of dat je wel iets kan maar denkt dat je er niets mee kan aanvangen op de werkvloer. Hoe ontdek je nu je eigen talenten? En waarvoor zijn ze goed?

ontdek je talent

Wat is een talent?

Er wordt vaak op een verkeerde manier over talenten nagedacht. Een talent hoeft niet noodzakelijk iets tastbaar te zijn. Als je goed bent in IT kan je perfect op je CV vermelden dat je bijvoorbeeld vlot bent met programmeren, websites bouwen of met een specifiek programma goed overweg kan. In dat geval is het gemakkelijk om je talent te ontdekken, benoemen en verkopen.

Vaak is het echter zo dat je wel goed bent in een hele hoop dingen, maar dat je deze niet noodzakelijk meteen als skill kan vermelden omdat dit te vaag overkomt. Communicatie is hier een heel goed voorbeeld van. Dat je een sociaal persoon bent in je vriendengroep is niet meteen iets dat je standaard in je CV kan verwerken.

Het komt er in elk geval op neer dat je verder moet durven kijken dan je neus lang is. Gooi je oogkleppen af en benader de zoektocht naar je talenten met een open geest. Talent hoeft niet te betekenen dat je de beste bent in iets. Talent kan zijn dat je een bekwaam zanger bent, maar Belgium’s got Talent leerde ons dat er meer in de wereld is dan enkel een paar sterke stembanden. Empathie kan bijvoorbeeld ook een enorm belangrijke skill zijn, die je op heel wat werkgebieden kan gaan gebruiken.

Trucs om je talenten te ontdekken.

Waar was je als kind al goed in?

Playing make believe

Kleine rakkers hebben vaak grote dromen. Wat we als kinderen doen en leren gaat vaak heel sterk bepalen wie we later zijn als mens. En als kind hoef je ook enkel te doen wat je graag doet, huiswerk even buiten beschouwing gelaten. Wat deed je graag en veel als kind? Hoe kenden je leerkrachten en familie je?

We nemen even het voorbeeld van Alexander, een ventje van 3. Hij is bezeten door ridders en kastelen en speelt hele fantasie-epossen na met zijn pluchen beesten. Hij verzint waanzinnige verhalen. Hij is bovendien gek van tekenen en kribbelt op elk leeg blad wel een draak of monster neer. Zijn juf is verzot op zijn kunstwerkjes en hangt ze dan ook graag aan de muur. Zijn mama kan urenlang geboeid naar zijn verhalen luisteren. Je kan denken, ja dat kleintje speelt graag. Maar heb je er al eens aan gedacht dat hij best wel een goed schrijver of grafisch designer zou kunnen gaan worden later?

Hij is ook gek op Lego en bouwt urenlang aan huisjes, auto’s en de Death Star uit Star Wars. Misschien wordt hij wel architect, aannemer of meubelmaker…

Wat heb je ooit gedaan waar je trots op was?

Trots-als-een-pauw

Dit kan simpelweg een eindwerk zijn dat je op school hebt afgewerkt. Of misschien werd je voetbalploeg wel kampioen. Je maakte misschien een fantastisch mooie foto van je zus. Je hebt een verkeersongeluk zien gebeuren en je hebt je kalmte bewaard, de ziekenwagen gebeld en een verklaring afgelegd bij de politie. Denk eens na waar je trots op bent.

Je was goed in sport en werd kampioen, dit toont je doorzettingsvermogen. De foto die je maakte is de eerste stap in je carrière als fotograaf of grafisch vormgever. Het bieden van hulp bij een emotionele gebeurtenis als een verkeersongeval toont dat je kalm blijft in stresssituaties. Waar je ook fier op bent, je kan er wel een talent gaan uitpuren.

Wat doe je graag?

Doen wat je wil

Wat je graag doet, doe je meestal beter. Stel jezelf daarom de vraag waar je het meest enthousiast over kan vertellen. Ben je gepassioneerd door games en kan je uren achter je pc- of tv-scherm gekluisterd zitten? Hier wordt vaak smalend over gedaan, hoewel je als gamer heel veel nuttige skills bijleert.

Een strategiespel leert je coördineren en een puzzelspel leert je probleemoplossend denken. Er zijn ook games waarbij je keuzes moet maken in naam van het personage waarmee je speelt en welke een echte impact hebben op het verhaal en de beleving. Hier leer je dan oorzaak en gevolg en leer je je vlot inleven in andere mensen.

Noot: Dat je veel plezier beleeft aan iets, wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je er goed in bent. Je bent bijvoorbeeld gepassioneerd door sport, maar mikt elke bal naast doel of op de lat. Of je hebt echt geen hand oog coördinatie. Durf daarom ook toegeven dat je ergens niet goed in bent. Als je het moeilijk vindt om te achterhalen of je er goed in bent, vraag het dan eens aan iemand die je al heeft bezig gezien. Zij kunnen je dan een objectief en onbevangen antwoord geven.

Waarover wordt je hulp gevraagd?

help me

Als mensen je regelmatig aan de mouw trekken om hen met iets specifiek te helpen, kan dit wel je talent zijn. Je vriendinnen vragen je bijvoorbeeld vaak waar je die leuke outfit nu weer gevonden hebt, terwijl je gewoon wat kleren bij elkaar gooide. Dan ben je misschien wel goed in kleurencoördinatie en durf je gewaagde beslissingen nemen. Of je maten vragen je hoe je nu weer het gemakkelijkst in Brussel geraakt. Dan ben jij degene met het goede oriëntatievermogen.

Leg je oor gerust ook eens te luisteren bij vrienden, familie en kennissen. Zij kunnen vaak heel gemakkelijk een of meerdere van je talenten benoemen. Vaak zijn dit zelfs dingen waar je zelf nooit bij nadenkt. Wat ons naadloos overbrengt bij ons volgende punt.

Wat doe je zonder moeite?

zonder moeite slagen

Wat kan je zonder er bij na te denken? Het kan zijn dat dit net zoals in het vorige voorbeeld de weg vinden is. Zelfs zonder GPS raak je van punt A naar B, door te vertrouwen op je intern kompas. Dat kan een enorm nuttige skill zijn als je voor je job vaak de baan op moet, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger of koerier.

Je bent een kei in je koelkast opentrekken, 5 stukken voedsel uitkiezen en er een heerlijk gerecht van maken. Dan ben je misschien wel goed op weg om de volgende Jeroen Meus te worden.

Zo ontdek je dus je talenten. Volgende week bekijken we met jou hoe je je talenten kan ontwikkelen!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis