Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker afgewezen worden door bedrijven omwille van hun sociale media profielen. Veel te weinig werkzoekenden zijn zich bewust van hun eigen online profielen en de content die daarop zichtbaar is voor onbekenden.

1 op 10 sollicitanten afgewezen door social media

Werk zoeken en sociale media gebruikUit het onderzoek van On Device Research blijkt dat één op de tien werkzoekende jongeren al eens een job mislopen is door zijn online profiel. Heel wat werkgevers voeren al een eerste selectie door aan de hand van sociale media profielen. Een gênante foto op Facebook of een controversiële tweet kunnen je zo al snel “niet geschikt voor de job” maken.

Het onderzoek van On Device Research is afgenomen bij 17.657 werkzoekenden tussen de 16 en 34 jaar in 6 verschillende landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, India, Brazilië en Nigeria. Maar ook in België is deze trend merkbaar.

Volgens Ralf Caers, professor HR en Sociale Media aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, worden in Vlaanderen zelfs nog méér jongeren afgewezen omwille van hun Facebook profiel. ‘In België kijkt één op zes werkgevers het Facebook-profiel van sollicitanten na. Officieel doen ze dat om het sollicitatiegesprek voor te bereiden, maar ondertussen wordt eigenlijk al een selectie doorgevoerd’, zegt Caers.

Werkzoekenden moeten bewuster omgaan met sociale media

Opvallend is dat 2/3e van de werkzoekende jongeren totaal niet wakker ligt van zijn sociale media profielen. Ze staan er niet bij stil dat een potentiële werkgever hier op terecht zou kunnen komen. Caers toonde in 2011 al aan dat Vlaamse laatstejaarssudenten slordig omspringen met hun privacy op Facebook.

Deze groep heeft het sowieso al moeilijk om een job te vinden door een gebrek aan ervaring. En door elk detail uit hun privé leven publiek te maken wordt dit er niet gemakkelijker op. Jongeren moeten zich bewust zijn dat een Facebook profiel niet enkel zichtbaar is voor hun vrienden, maar voor iedereen op het internet.

Een handige tip voor alle (jonge) werkzoekenden: bepaal zelf wie wat te zien krijgt op je Facebookprofiel. Deel al je contacten op in verschillende lijsten en bepaal in je privacy instellingen welke groep toegang heeft tot je foto’s en dergelijke. Bij elke statusupdate kan je dan bepalen of enkel je vrienden of ook anderen dit te zien krijgen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis