gradphotoWe lopen tegen de zomermaanden aan en dat wil zeggen dat er weer een hele hoop pas gediplomeerden de schoolpoorten zullen uitstormen. Velen onder hen geloven dat enkel en alleen al dit papieren blaadje hen een plaatsje op de meest gereputeerde werkplekken zal garanderen. Ze gaan er ook meteen van uit dat er sowieso wel steeds een plekje vrij is in hun gekozen sector en dat de werkgevers ongeduldig op hen zitten te wachten. Na een zeer ontnuchterende sollicitatieronde, zou die pas afgestudeerde al eens aan zichzelf durven beginnen twijfelen. Ervaring in een functie of met bepaalde pakketten leren werken is voor een werkgever vaak even belangrijk, of soms zelfs belangrijker dan een officieel papier en wanneer er minder jobs zijn, staat dit natuurlijk nog veel meer in de kijker. Hoe kan je dit gegeven nu in je voordeel laten spelen en niet bij de werkloze pakken blijven zitten? Hieronder enkele tips!

Specialisatiejaar

Voor specifieke afstudeertrajecten (lees: creatieve beroepen of IT): volg een specialisatiejaar, hierin krijg je sowieso een pak meer specifieke informatie en opdrachten die je beter kunnen voorbereiden op het échte werk. Bovendien zijn dit soort richtingen vaak gekend in de sectoren waarop ze van toepassing zijn, waardoor je CV misschien net meer slagkracht krijgt.

Tijdelijke jobs

Weet je niet meteen wat je wil aanvangen met dat nieuw vergaarde diploma? Dan is het misschien interessant om websites van interimkantoren in de gaten te houden, zij bieden regelmatig tijdelijke contracten aan, bijvoorbeeld ter vervanging van een zieke collega. Zo kan je al eens proeven van de corporate world en leer je snel waar je sterktes en zwaktes liggen. Daarenboven zal je ook snel kunnen aanvoelen wat voor soort job je zoekt én leer je tegelijkertijd ook nog een hele hoop bij.

Voorbereiden op je ideale job

Weet je exact wat je wil doen, maar vind je geen mogelijke posities? Hier is het interessant om je ideale functie te gaan ontleden en jobs te zoeken die aansluiten bij de vaardigheden die vereist zijn voor je droomjob. Als je in een sollicitatiebrief of persoonlijk gesprek kan aangeven dat je inderdaad nog geen ervaring hebt in functie X, maar wel reeds vaardigheden Y & Z tot in de puntjes beheerst, verhoog je je marktwaarde op twee manieren. Enerzijds toon je aan dat je toch al wél relevante ervaring onder de knie hebt, en anderzijds laat je zien dat je goed hebt nagedacht over de functieinhoud.

Stage

Zelfde situatie als hiervoor, je weet wat je wil maar je kan de droomjob maar niet vinden in de vacaturesectie van het internet. Spreek of schrijf een aantal bedrijven aan in de sector waar je graag aan de slag wil en bekijk de mogelijkheden voor een (onbezoldigde) stage. Met een beetje geluk kan je na je stage met je vergaarde ervaring aan de slag (al dan niet bij je stagebedrijf), en indien niet heb je toch al waardevolle contacten gelegd.

Spijker je computervaardigheden bij.

In onze steeds meer digitaliserende samenleving zal een vaardigheid als ‘klassement’ vaak in het niets verdwijnen op je CV. Zit je met de handen in het haar omdat je gek wordt van de leegte van het werkloze leven? Zoek tutorials of volg opleidingen in handige applicaties, leer bijvoorbeeld een CRM systeems als SAP of Sharepoint en je hebt meteen al een streepje voor op andere sollicitanten. Zo kan je ook lacunes in je lessenpakket aanvullen met andere handige computersystemen die je vaak in vacatures ziet verschijnen.

Kortom, blijf niet bij de pakken zitten en hou je carrière in beweging, of kom eens praten bij Vivaldis!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis