We zijn met z’n allen steeds langer onderweg naar het werk. Uit onderzoek blijkt, dat mensen die met de auto of het openbaar vervoer naar het werk gaan hier heel wat hinder van ondervinden. Pendelaars slapen minder goed, doen minder aan sport en laten zich vaak verleiden tot fast food. Dat heeft natuurlijk nefaste gevolgen voor de gezondheid en gemoedstoestand.

Wat stresseert de pendelaar?

De grootste stressfactor is voor iedereen het feit dat elke pendelminuut als verloren tijd aanvoelt. Daarnaast zijn er voor reizigers met de auto en het openbaar vervoer nog heel specifieke omstandigheden die voor pendelstress zorgen.

In de Auto

pendelen met de auto

 • Gevaarlijk rijgedrag
 • Files
 • Slechte chauffeurs
 • Verkeersagressie
 • Gebrek aan parkeerplaats
 • Files
 • Onvoorspelbare reistijd (Door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden.)
 • Slecht wegdek

Met het openbaar vervoer

Overvolle trein zorgt voor pendelstress

 • Vertragingen
 • Treinen of bussen die te vroeg vertrekken
 • Korte overstaptijden
 • Overvolle trein, tram of bus
 • Slechte verbinding tussen bus of tram en de trein.
 • Luide en onbeleefde medereizigers
 • Slecht georganiseerde reisinformatie
 • Te warm in de zomer, te koud in de winter
 • De weersomstandigheden tijdens het wachten

De vraag is natuurlijk wat je er aan kan doen. Je kan je reistijd proberen inkorten, al is dit niet altijd zo simpel. Je kan altijd proberen een andere weg te zoeken waardoor je minder lang over je reisweg doet. Als je filestress en overvolle treinen wil vermijden kan je ook buiten de spitsuren naar het werk vertrekken. Bekijk even met je baas of dit voor jou een optie is.

Je kan ook op zoek gaan naar een job dichter bij huis. Bij Vivaldis Interim helpen we je graag op weg naar een job in jouw regio. Ontdek hier onze vacatures per regio of loop even langs bij het dichtstbijzijnde Vivaldis kantoor.

Anderzijds kan je proberen om je pendeltocht zo nuttig mogelijk te besteden, zodat het niet als verloren tijd aanvoelt.

Zorg voor een leuke playlist voor onderweg.

playlist voor onderweg

Je favoriete muziek die door de boxen knalt is de snelste manier om je te ontspannen. In de auto kan je onbeschaamd meezingen met de leukste nummers. Hoe valser, hoe beter! In de trein of bus hou je wel best rekening met de medereizigers, zodat je zelf geen stressfactor wordt voor iemand anders. Pas je volume daarom steeds aan.

Lees

onderweg lezen

Artikels op je smartphone of tablet, de gewone ouderwetse krant of een geweldig boek zorgen al snel voor afleiding. In de auto kan je natuurlijk beter niet lezen. Kies daarom voor een audioboek of vul je tijd nog productiever door een taal aan te leren via een audio cursus. Niet jouw ding? Dan heb je nog altijd keuze te over aan grappige of interessante podcasts.

Speel een spelletje

The Sudoku finals at the EVENING STANDARD

In de bus of trein kan je gemakkelijk een kruiswoordraadsel of sudoko invullen. De lijst van games die je op je smartphone kan installeren is nagenoeg eindeloos. In de auto raden we dit natuurlijk niet aan. Daar kan je altijd ouderwetse spelletjes voor onderweg doen. Tel bijvoorbeeld hoeveel auto’s je van een bepaald merk of in een bepaalde kleur ziet.

Observeer je medereizigers

observeer medereizigers

“People watching” is altijd een leuke bezigheid als je tijd te doden hebt. Op het openbaar vervoer word je altijd omringd door mensen. Probeer achtergrondverhalen te verzinnen bij de mensen die je tegenkomt. Sommige medereizigers maken het je vaak gemakkelijk door hun hele levensverhaal luidop te doen. In de auto is het dan weer leuk om te zien hoe de andere chauffeurs zich gedragen. Misschien zie je wel iemand keihard meezingen en dansen met zijn muziek.

Reis niet alleen.

carpoolen

Zoek iemand om te carpoolen of ga op zoek naar iemand die dezelfde reisweg met het openbaar vervoer doet. Een babbeltje onderweg is ontspannend en helpt om de reisweg minder lang te doen aanvoelen.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis