In een wereld waarin technologie snel vooruit gaat worden diploma’s minder belangrijk. Scholen kunnen namelijk niet snel genoeg inspelen op de veranderingen waardoor de juiste afstudeertrajecten niet voorhanden zijn.  Tijdens een sollicitatie gaat het dan meer om de persoon.

Wat zoeken werkgevers in schoolverlaters met of zonder diploma? Dit zocht het Erasmus+ project Apptitude uit. Een studie bij 1200 jongeren en 500 werkgevers in vier verschillende landen zocht een antwoord op deze vraag.

schoolverlater-nadenken-soft-skills

Uit dit onderzoek bleek dat werkgevers liever kansen geven aan jongeren die de juiste soft skills bezitten. De meningen over het bezitten van deze skills verschillen wel sterk tussen werkgever en werkzoekende.

Zo denken schoolverlaters vaak dat ze al deze skills bezitten. Sterker nog: Jongeren zijn er van overtuigd dat ze 90% van deze vaardigheden bezitten.

Wanneer in het onderzoek de vraag werd gesteld aan werkgevers gingen deze niet akkoord. Volgens hen :

  • Scoren schoolverlaters vaak slecht op schriftelijk communiceren. ( 48%)
  • Zijn schoolverlaters niet zelf-kritisch. (46%)
  • Hebben ze geen inzichten in hun sterktes en zwaktes. (44%)
  • Kunnen ze niet omgaan met conflicten. (44%)

Conclusie:

Er is dus duidelijk een probleem rond zelfreflectie bij schoolverlaters. Ze zien er zelf geen probleem in en kunnen zich hier daarom niet op voorbereiden. Deze soft skills zijn echter essentieel om goed te kunnen werken binnen een team en om aan de verwachtingen van je werkgever te voldoen.

Daarom werd er een sensibiliseringstool ontwikkeld die jongeren test naar zes van de belangrijkste soft skills.

Denk jij dat je deze skills bezit? Test jezelf op https://www.testyourselfie.eu.

 

 

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis