Slechte Bazen - Goede BazenWe horen het maar al te vaak: heel wat mensen kunnen moeilijk overweg met hun baas. Dit is ook niet echt verbazingwekkend aangezien er volgens de arbeidspsycholoog Robert Hogan meer slechte bazen zijn dan goede.

Er zijn een aantal types slechte bazen die overal terugkomen. Herken jij één van je (ex)-bazen in de volgende types?

De autoritaire baas

Sommige mensen kunnen niet om met de macht die ze toegewezen kregen.  Het laat hen volledig de pedalen verliezen doordat ze zich oppermachtig gaan voelen. Ze kijken neer op het personeel en gaan ervan uit dat hun eigen idee het enige juiste is. Ze dulden dan ook geen kritiek.

De Laissez-Faire baas

Deze baas leeft volgens het droombeeld dat een baas vooral zo weinig mogelijk moet doen. Buiten in het mooiste bureau zitten en op zakenreisjes te gaan uiteraard. Dit betekent ook dat hij of zij totaal niet bezig is met wat er gebeurt op de werkvloer en alles maar laat begaan. Op zich kan dit nog wel aanlokkelijk lijken, geen baas die over je schouder mee kijkt. Maar wanneer een groep geen leider heeft ontstaan er al snel problemen wanneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Good Boss - Bad Boss

De narcistische baas

Dit is het type baas dat met jouw pluimen gaat lopen. Hij schrijft alle succes aan zichzelf toe en negeert jouw inspanningen. Daarnaast vind hij ook dat alle beloningen en middelen hem toebehoren. De gevolgen zijn dan ook vaak gedemotiveerde personeelsleden en een sociaal vereenzaamde baas.

De pestkop baas

Deze baas haalt zijn voldoening uit het kleineren en vernederen van anderen. Dit is zo mogelijk de ergste vorm van pesten op het werk doordat de pestkop ook nog eens jouw meerdere is. Dit vergroot het machteloosheid gevoel alleen maar.

Wat is dan een goede baas?

Werknemers verlangen van hun baas vooral dat deze redelijk en fair is. Ze willen allemaal een gelijke behandeling en zich niet druk moeten maken over wie zich al dan niet meer kan permitteren. Ze verwachten van hun baas dat hij de regels of bedrijfspolicy respecteert.

Kortom: een goede baas zorgt ervoor dat iedereen gelijk behandeld wordt!

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis