De eerste horde in je zoektocht naar een leuke job is genomen: je cv werd goed ontvangen én je mag op sollicitatiegesprek. Maar wat nu? Hoe slaag je erin om de klamme handjes achterwege te laten en als een volleerd redenaar de recruiter of HR-verantwoordelijke te overtuigen? In deze blogpost vertellen we je hoe je je sollicitatiegesprek goed kunt voorbereiden. Dankzij onze tips stap je met een gerust hart de deur binnen.

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kunnen we opsplitsen in twee onderdelen: het inhoudelijke en het praktische luik.

Welke onderwerpen zullen aangesneden worden?

1. Over het bedrijf en de job zelf

Probeer eens heel eenvoudig uit te leggen voor welk bedrijf je gaat solliciteren en wat de jobinhoud precies is. Vermijd te ‘corporate’ termen, zodat het niet lijkt alsof je gewoon wat indruk wil maken en er eigenlijk niet veel van begrijpt. Is de vacature niet helemaal duidelijk? Bel of mail even naar de personeelsdienst voor wat bijkomende informatie.

Doorploeg het internet op zoek naar projecten die ze in het verleden hebben gedaan. Het staat wel goed tijdens het gesprek als je terloops iets kunt laten vallen. ‘Ja, dat bouwproject in hartje Antwerpen hebben jullie vorig jaar geweldig aangepakt!’ ‘Of sinds bedrijf X klant is bij jullie, lijkt de verkoop echt serieus gestegen!’ Puntjes scoren!

Lees cases of leg je oor te luisteren bij (ex-)werknemers om erachter te komen hoe het bedrijf precies werkt. Wat is hun manier van werken? Waar leggen ze de klemtoon op? Waarmee zijn ze momenteel bezig?

2. Waarom jij en niet een ander?

Jezelf voorstellen, het is een kunst. Oefen daarom op voorhand hoe je jezelf presenteert in slechts enkele minuten. Doorloop op een luchtige manier – niet letterlijk aframmelen – je eigen cv. Vertel over je studies, beschrijf je werkervaring en ga wat dieper in op je (persoonlijke) ambities.

Een beetje zelfreflectie op tijd en stond kan geen kwaad. Dus vind een antwoord op vragen als:

  • Wat zijn je sterktes?
  • Waarin blink je uit?
  • Wat zijn jouw zwaktes?

Koppel het antwoord op de bovenstaande vragen ook aan de functie waarvoor je solliciteert. Hoe zullen jouw sterke punten een plus zijn tijdens je job? Wat is jouw meerwaarde voor het bedrijf?
Laat het zeker ook niet na om enkele van je verwezenlijkingen – als je al wat werkervaring hebt opgebouwd – te benoemen. Een must als ze relevant zijn voor de vacature.

3. Hoe is het gesteld met je motivatie?

‘Zeg, leuk dat je solliciteert. Maar waarom wil je precies deze job?” Om ervoor te zorgen dat je niet met je mond vol tanden staat, moet je ook over dit soort motivationele vragen nadenken.

  • Hoe ben je bij dit bedrijf terechtgekomen?
  • Waarom trok deze vacature jouw aandacht?

De kans zit erin dat de recruiter ook wat ‘stoute’ vragen stelt. Zoals ‘Solliciteer je veel?’ of ‘Is deze vacature eentje van een hele reeks?’. Laat je niet uit je lood slaan.

4. Wat is jouw imago?

Jij bent niet de enige die weet heeft van zoekmachines. Je potentiële werkgever zal voor je sollicitatiegesprek ongetwijfeld ook jouw naam even door Google halen. Doe dat ook eens, zo kan je eventuele vragen of opmerkingen meteen pareren. Check ook je LinkedIn-profiel en ga na of je gemeenschappelijke connecties hebt met de persoon die voor je plaatsneemt. Wie weet komt het ter sprake tijdens het gesprek? Of misschien moet jij een gemeenschappelijke en interessante connectie wel opbrengen tijdens je sollicitatiegesprek?

Algemeen is het belangrijk om tijdens je sollicitatiegesprek altijd positief en eerlijk te antwoorden op alle bovenstaande vragen. Vermijd negatieve uitlatingen over vorige werkgevers of gemeenschappelijke connecties. Jezelf te mooi verkopen zal ook niets uithalen, want dat komt later als een boemerang terug. Eerlijkheid is alles. Blijf tijdens het hele gesprek enthousiast en toon je interesse voor de interviewer. Natuurlijk zal je wat stress ervaren, maar probeer je hier niet op te fixeren. Blijf vooral ademen.

Wil je je graag nog meer verdiepen in mogelijke vragen die je voorgeschoteld krijgt tijdens een sollicitatiegesprek? We hebben er dertig opgelijst in deze blogpost. Bekijk ze hier.

8 sollicitatietips die echt werken

Het praktische luik van je sollicitatiegesprek

Wat je vertelt tijdens een sollicitatiegesprek is van groot belang, maar het is essentieel om meteen ook enkele van je andere goede eigenschappen te tonen.

Zo kom je maar beter op tijd aan op de precieze locatie én meld je je aan bij de juiste contactpersoon. High five voor stiptheid en afspraken goed opvolgen. Een tip hier: stippel op voorhand de route uit en calculeer wat extra tijd in voor vervelende files of vertragingen bij het openbaar vervoer.

Gaat het om een telefonisch gesprek of een sollicitatiegesprek met video? Check de telefonische ontvangst of internetverbinding op voorhand. Zo…ksq/*merqje=*mrlqiej…vermijd… sdjk-/fqmsldk*fj…je…fk**qsdfq*md/fkqjdi…vervelende…qks/8djffkjim-+qdkj…situaties.

Een verzorgd voorkomen is een must bij een sollicitatiegesprek. Je hoeft geen smoking of galajurk aan te trekken alsof je naar een awarduitreiking gaat. Maar het is belangrijk om je naar de gelegenheid te kleden. Afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert kan dit gaan van een verzorgde, casual outfit tot een maatpak of meer corporate look.  

Zo, nu ben je helemaal klaar om het beste van jezelf te geven! Geloof erin en je komt al een heel eind vooruit. Succes!

Alles wat je moet weten voor een geslaagd sollicitatiegesprek én wat er hopelijk na volgt, bundelden we in een onmisbare blogpost. Lees hem hier.

Wil je graag nog meer sollicitatietips? Dan kan je hier terecht. Wil je graag op de hoogte blijven van interessante jobs? Schrijf je in voor onze Jobs Newsletter.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis