Een economische groei is meestal een goed teken, maar toch kan het ook nadelen met zich meebrengen. Dit is het geval voor de bouwsector. Door de groei is er een tekort aan bouwpersoneel, maar ook mensen die een technische opleiding hebben genoten.

Meer arbeiders nodig

Voor de bouwsector heeft dit een grote impact. Het personeelstekort is al een jarenlang probleem, maar door de stijgende economische groei blijft ook het probleem meegroeien. De nood aan meer arbeiders en technisch opgeleide mensen zorgt voor lange wachttijden voor wie wil bouwen. De wachttijden lopen op tot een jaar en zijn in sommige gevallen nog langer.

De laatste jaren zijn er steeds meer bouwprojecten en dat vermindert er niet op met de tijd. Daardoor wordt het tekort aan bouwvakkers een steeds groter probleem. Er zijn in totaal zo’n 20 000 metselaars, loodgieters, elektriciens, dakwerkers of schrijnwerkers extra nodig.

Ook technische vacatures geraken niet ingevuld

De bouwsector evolueert mee met de tijd. Er worden alsmaar nieuwe en duurzame materialen en methodes geïntroduceerd waardoor er steeds meer technisch personeel nodig is. Een (energiezuinig) huis bouwen houdt meer in dan de bouw op de werf. Een groot deel gebeurt namelijk achter de schermen op een computer. Naast bouwvakkers zijn er ook projectleiders en ingenieurs nodig. Calculator is de moeilijkste job om in te vullen. Volgens Frederik Bronkaerts van de Confederatie Bouw is dit vooral te wijten aan het onderwijs dat achterop hinkt. “De jobs die vrijkomen als ingenieurs, werf- en projectleider, technisch tekenaar of bouwkundig inspecteur raken maar voor de helft ingevuld”.

Heb je interesse om te werken in de bouwsector? Neem dan zeker contact op met één van de Vivaldis Construct kantoren! We bouwen graag mee aan je toekomst.

huis constructie bouwsector

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis