Niet meer gepassioneerd door jouw huidige job? Of zou je liever een centje meer verdienen in een andere industrie? Dit zijn de twee populairste redenen om een carrièreswitch te maken. Het is niet altijd even makkelijk om werk te vinden in dezelfde sector, wisselen van sector maakt deze zoektocht enkel nog zwaarder.

Toch zijn er dagelijks mensen die succesvol een carrièreswitch maken. Hoe hebben zij het aangepakt en wat kan je van hun leren?

carrièreswitch maken

Het is belangrijk om te onthouden dat solliciteren geen sprint is, zie het eerder als een marathon. Verwacht niet na het eerste gesprek dat je de job gaat krijgen. Je moet een groot net uitgooien en elke opportuniteit op een sollicitatiegesprek aangaan. Ervaring in sollicitatiegesprekken, zeker in een nieuwe industrie, is zeer voordelig in de verdere zoektocht naar uw droomjob.

Is het mogelijk om een certificaat te behalen in de sector van je nieuwe job? Een certificering kan voor een mooie voorsprong zorgen op andere kandidates en tonen aan de werkgever dat je goed gemotiveerd bent voor een carrièreswitch.

Netwerken is een essentieel onderdeel bij het solliciteren, wisselen van carrière maakt dit enkel nog belangrijker. Spreek af met een kennis uit de industrie waar je in wilt werken voor een korte conversatie en eventueel een oefen sollicitatiegesprek. Dit kan je helpen in het beter begrijpen van de industrie en schrijven van je CV.

Schakel de hulp in van professionals, kom eens langs voor een gesprek in één van onze kantoren. Zo kunnen wij je beter leren kennen en advies op maat geven.

Wisselen van sector

Wisselen van een non-profit baan naar een carrière in de privé sector? Een CV voor de non-profit en academische sector ziet er anders uit dan één voor de privé sector.

Zijn er gemeenschappelijke kwaliteiten tussen beide industrieën (werken in team, communicatie, …)? Zoek uit, met behulp van vacatures, wat belangrijke punten zijn voor je gewenste job. Schrijf deze dan zeker op je CV als ze ook van toepassing zijn op jouw.

Naast het aanpassen van je CV zal je ook veel kennis moeten vergaren over deze nieuwe industrie. Het is één punt om je CV af te stemmen op een nieuwe sector, maar als je tijdens een gesprek niet goed geïnformeerd overkomt zullen je kansen drastisch dalen.

Overkwalificatie

Het kan gebeuren dat je na het afstuderen, of tijdens ergens tijdens je loopbaan, niet direct een baan kan vinden die bij je studieniveau past. Dan ben je overgekwalificeerd.  Ben je dit op je huidige job en zou graag naar een baan wisselen die beter bij je past?

Benadruk op je CV welke prestaties je in je loopbaangeschiedenis verwezenlijkt hebt en van toepassing zijn op de carrière die je ambieert.

Leg ook de nadruk op de rollen waar je het meest gekwalificeerd voor bent. Is er bijvoorbeeld een sector waar je drie jaar geleden in hebt gewerkt en je jezelf in de toekomst hier ook ziet werken?

Hou je irrelevante ervaringen zo kort mogelijk. Dit is minder belangrijk voor een werkgever in een nieuwe sector.

Zijn er beter passende titels voor je huidige job? Werk je in ICT? Misschien ben je wel een specialist of consultant? Wel altijd eerlijk blijven op je CV en noem jezelf geen manager als je deze functie nooit hebt uitgevoerd.

Naast het aanpassen van je CV aan de gewenste job, zorg ook dat deze er zo interessant mogelijk uitziet. Je CV is ten slotte je visitekaartje.

Vivaldis

Vivaldis

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt.
Vivaldis